1918 – Anul European al Patrimoniului Cultural – o celebrare a diversității și bogăției patrimoniului românesc

Publicat: 10 mai 2018

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman în parteneriat cu Direcția Județeană  pentru Cultură Teleorman, a organizat miercuri, 9 mai 2018, la Sala de lectură, cu ocazia Zilei Europei  simpozionul  județean intitulat  “1918 – Anul European al Patrimoniului Cultural – o celebrare a diversității și bogăției patrimoniului românesc”.

În cadrul simpozionului domnul Ștefan Apope, director al Direcției Județene pentru Cultură Teleorman, a susținut comunicarea Valori culturale teleormănene – patrimoniu imobil –riscuri și măsuri. Domnia sa a făcut o trecere în revistă a monumentelor și clădirilor din județ  specificând faptul că ritmul de degradare a acestora este mult mai rapid decât posibilitățile de restaurare. Cu toate acestea, a concluzionat că lucrurile merg în direcția dorită și instituțiile abilitate, prin eforturi comune,  au rezolvat  unele probleme, având în vedere  proiecte și pentru patrimoniul imobil ce așteaptă să fie readus la starea optimă.

Documentele de bibliotecă, parte a patrimoniului mobil, au fost puse în valoare de domnul economist Paul Șchiopu care a menționat eforturile proprii sau în colaborare cu alte persoane fizice sau juridice pentru a aduce sub tipar o serie de monografii teleormănene. Cunoscut pentru pasiunea sa de aduce la lumină locuri, oameni și fapte, Paul Șchiopu a demonstrat și de această dată că Teleormanul are valori ce mai așteaptă să fie descoperite.

Bibliotecara Geanina Burcea a prezentat patrimoniul bibliotecii județene menționând cu mândrie că a transmis salutul Moromeților de ieri și de astăzi, concretizat printr-un film documentar,  și cu alte ocazii în cadrul activităților culturale naționale, uneori cu participare internațională.

Având în vedere sloganul Anului – Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor, organizatorii au avut în vedere colaborarea cu  tinerii teleormăneni.

Astfel, în continuarea programului  a fost vernisată  expoziția de desene intitulată Obiceiuri și tradiții la români, realizată de elevi de la Școala Gimnazială  Ștefan cel Mare Alexandria  și Școala Gimnazială Mihai Viteazul Alexandria, coordonați de  prof. Cristina Mihaela Purcărea.

Elevii au avut prilejul să  exprime prin culoare diversitatea și bogăția României.

Ciuleandra- renumitul ritm românesc – expresie a valorilor și tradițiilor populare jucat de  Ansamblul de dansuri  populare al Școlii Gimnaziale Vitănești,  coordonat de Florentina Veneticu – director, Aura Gongone – profesor,  a încins atmosfera.

Urările  de  La mulți ani!, hora în care tinerii au fluturat steagul  României și Europei, mândria națională  citită în privirile participanților la simpozion în acest an al Centenarului Marii Uniri, au  completat această sărbătoarea a păcii și unității.

Imagini de la eveniment