23 aprilie – Ziua Bibliotecarului din România Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor

Publicat: 24 aprilie 2019

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, a organizat marți, 23 aprilie 2019, începând cu ora 1030, o serie de manifestări dedicate Zilei Bibliotecarului din România, dar și Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor.

Ziua a fost deschisă cu un eveniment deosebit – cea de-a II-a ediție a singurei Trienale Internaționale de Gravură din România, desfășurată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România. Ediția actuală reunește lucrările a 97 de artiști plastici din 26 de țări, dintre care amintim: Argentina, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Italia, Portugalia, Suedia, Statele Unite și, bineînțeles, România.

Vernisajul expoziției a avut loc în prezența reprezentanților organizatorilor acestui eveniment artistic: Zuzu Caratanase – curatorul acestei ediții a Trienalei, Răzvan Dragoș – directorul acestui proiect cultural, cadre didactice ale Universității Ovidius din Constanța și membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, a unor studenți ai aceleiași universități, a bibliotecarilor din bibliotecile publice și școlare teleormănene, a jurnaliștilor din presa locală dar și a altor iubitori de artă și frumos.

Cu această ocazie au fost premiate două dintre participantele la expoziție: Bianca Culuș și Adelina Măriuță.

Ca semn de apreciere din partea Bibliotecii Județene, au fost acordate diplome de excelență pentru organizarea acestei Trienale domnilor Zuzu Caratanase și Răzvan Dragoș.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 23 aprilie – 23 mai.

Tot o diplomă de excelență a primit și Irina Rușanu pentru câștigarea titlului de Cititorul anului 2018 la finala națională a concursului de lectură Bătălia Cărților, desfășurată în luna martie a.c., la Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj.

A urmat, apoi, lansarea ediției 2019 a Concursului național de lectură Bătălia cărților.  Colega noastră, Nicoleta Alexe – bibliotecar la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman – a prezentat informațiile privind regulamentul și perioada de desfășurare a acestuia la nivelul județului, dar și un scurt istoric al concursului.

Manifestările au continuat cu o serie de prezentări pe teme variate.

Astfel, Geanina Băețica, bibliotecar metodist la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, a vorbit despre Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor – Cărți aniversate în 2019.

Despre noi, bibliotecarii ne-a dat prilejul să cunoaștem mai bine activitatea colegilor noștri din județ. Astfel, Florica Neguț – bibliotecar la Biblioteca comunală Liliana Grădinaru Peretu – a  prezentat momente din activitățile desfășurate la bibliotecă, sub genericul Șezătoare la bibliotecă.

Și pentru că anul 2019 a fost declarat Anul Cărții, poeta Daniela Harabagiu a susținut un moment poetic din volumul O altă dimensiune a sentimentelor.

Manifestările s-au încheiat cu prezentarea proiectului Anul Cărții – 2019 – Cartea anului, proiect susținut de Geanina Burcea – bibliotecar la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman.