ACCENT PE ISTORIE : MICA UNIRE, 24 IANUARIE 1859

Publicat: 28 ianuarie 2020

La 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a fost ales domnitor al Moldovei și al Țării Românești. Cu acest prilej Biblioteca Județeană ,,MarinPreda” Teleorman a organizat joi, 23 ianuarie 2020, începând cu orele 1000, la Sala de lectură a instituției o serie de manifestări cultural-artistice.

Au fost vernisate expozițiile tematice:

  • Cuza Vodă și Unirea, expoziție ce cuprinde cărți din patrimoniul bibliotecii cu titlurile: Epopeea Marii UniriRomânii la 1859Istoria Unirii,  Moş Ion Roată şi  Unirea,  Alexandru Ioan Cuza în politica europeană etc.
  • Hora Unirii, expoziție de desene realizate de elevii Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” din Alexandria îndrumați de profesor Manuela Carabașu.
  • Hai să dăm mână cu mână, expoziție de desene realizate de elevii Școlii Gimnaziale ,,Ștefan cel Mare” din Alexandria îndrumați de profesor Cristina Purcărea.
  • Cuza și pașoptiștii, expoziţie de cărți poştale şi medalii  din colecţia lui Teodor Nicolae Săceanu.

Manifestările dedicate aniversării a 161 de ani de la Unirea Principatelor  Române au fost deschise cu momentul cultural artistic  Românii și Mica Unire, pregătit de  elevii Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu”, coordonați de profesorii: Bogdan Doncea, Manuela Carabașu, Mirela Pîrvulescu, Gina Groseanu și Narcisa Cristea. Programul a continuat cu o scenetă – șezătoare, Să ne amintim de 24 Ianuarie 1859,  prezentată de elevii Școlii Gimnaziale ,,Ștefan cel Mare”. Micii artiști au au venit în fața publicului   cu cântece, poezii și au jucat împreună Hora Unirii. Elevii au fost pregătiți de profesorii Anca Vasile, Steluța Marin, Florentina Cismaru și bibliotecar Mariana Țiței.

Imagini de la eveniment: