Anunt de eveniment „110 ani de la nașterea scriitorului Eugen Ionescu

Publicat: 25 noiembrie 2019

Marți, 26 noiembrie 2019, începând cu ora 10, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, va avea loc manifestarea culturală  ,,110 ani de la nașterea scriitorului Eugen Ionescu” dedicată scriitorului cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze.

Cu ocazia centenarului nașterii scriitorului, în anul 2009 opera lui Eugen Ionescu a fost celebrată în mod oficial în întreaga lume. Autorului i-au fost consacrate numeroase manifestări culturale, atât în țară, cât mai ales în străinătate.  Cu acel prilej, fiica sa, Marie-France Ionesco, posesoare a drepturilor de autor, domiciliată la Paris, a protestat puternic împotriva prezentării lui Eugen Ionescu drept autor român, argumentând că toate piesele sale au fost scrise în limba franceză.

În deschiderea activității va fi versnisată o expoziție de carte din patrimoniul bibliotecii care aduce în atenția utilizatorilor servivciilor de bibliotecă volume semnate Eugen Ionescu precum și critică literară.

În continuare bibliotecara Geanina Burcea va prezenta câteva date biografice. Criticul literar Ana Dobre va susține comunicarea ,,Hortensia Papadat Bengescu și Eugen Ionescu: deficit/exces de existență. Feminin vs. masculin.”

La eveniment participă elevi și cadre didactice de la Liceul teoretic ,,Al. D. Ghica” și Liceul teoretic ,,C. Noica” Alexandria.