Anunt de eveniment „9 MAI – ZI CU TRIPLĂ SEMNIFICAŢIE”

Publicat: 7 mai 2019

Ziua de 9 Mai are  în conştiinţa poporului român, o triplă semnificaţie: Proclamarea Independenţei de Stat a României –  9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de – al Doilea Război Mondial – 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

Proclamarea Independenţei de Stat la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suveranităţii otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă, spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

Tot în această zi se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

În evoluţia multimilenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai, se înscriu ca momente glorioase ale luptei românilor pentru libertate, unitate şi independenţă.

Sărbătorirea acestei zile este pentru poporul nostru un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă.

Cu acest prilej  Biblioteca Judeţeană ,, Marin Preda” Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Teleorman, organizează joi 9 mai, ora 11,  la sala de lectură ,simpozionul  intitulat ,, 9 Mai – Zi cu triplă semnificaţie ” şi o expoziţie tematică  cu acelaşi titlu ce cuprinde cărţi din fondul bibliotecii.

Despre  ,, Semnificaţia zilei de 9 mai 1877 – Proclamarea Independenţei de Stat a României “ va  vorbi domnul Marius Florin Voicu Popescu, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Teleorman.

Domnul profesor Florin Ștefan de la Școala Gimnazială  Măgura și domnul profesor Florin Chiriac de la Școala Gimnazială Alexandru  Colfescu Alexandria, vor prezenta referatele  ,, 9 Mai –Ziua Victoriei  Naţiunilor Unite” respectiv,, 9 Mai –Ziua Europei”. Participă la acest eveniment elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la școlile mai sus menționate.