Anunt de eveniment „Caravana NES(U)PUSELOR – o aventură DE BASM prin satele Teleormanului”

Publicat: 10 mai 2019

Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, derulează, împreună cu De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, proiectul CARAVANA NES(U)PUSELOR, care va consta într-o serie de ateliere educative ce au ca punct de plecare cartea Nes(u)pusele – 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă (vol.1), publicată în octombrie 2018 în contextul celebrării Centenarului României.

Desfășurat la nivel național, proiectul va debuta pe 13 mai a.c. în localitățile Botoroaga și Izvoarele din județul nostru, în colaborare cu bibliotecile publice și unitățile de învățământ din aceste localități, urmând ca în data de 14 mai a.c. să aibă loc ateliere și în localitățile Tătărăștii de Jos și Troianul.

Conceput să se desfășoare în școli și biblioteci din 7 județe și 35 de localități, marea majoritate din mediul rural, atelierele vor oferi exemple documentate în carte, dar vor colecta și poveștile unor Nesupuse, încă anonime, precum și materiale pentru dezvoltarea și îmbogățirea platformei online Nes(u)pusele (www.nesupusele.ro). cu noi exemple de femei care au realizat ceva pozitiv pentru semenii sau în comunitatea lor.

Mini-caravanele regionale se vor desfășura pe următoarele traseele județene: ARGEȘ (Vlădeşti, Aninoasa, Hârtieşti, Boteni), BACĂU (Slănic, Târgu Ocna, Blăgești), BRĂILA (Mircea Vodă, Însurăței, Gemenele, Valea Cânepii), CONSTANȚA (Medgidia, Mangalia, Năvodari, Ovidiu), GIURGIU (Mihăilești, Găujani, Clejani, Gostinari), TELEORMAN (Botoroaga, Izvoarele, Tătărăștii de Jos, Troianul), VÂLCEA (Pietrari, Amărăşti, Valea Mare, Glăvile), SIBIU (Biertan, Merghindeal, Avrig, Săcădate, Cisnădie) și VRANCEA (Naruja, Vidra).

Atelierele interactive din județul Teleorman, care se vor baza în principal pe folosirea de tehnici de scriere creativă/storytelling, desen-ilustrație, dialog și dezbatere, vor fi susținute de autoarele cărții, scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Cristina Andone, și se adresează copiilor preadolescenți (8-12 ani).

Caravana NES(u)PUSELE își propune să contribuie la educația pentru egalitatea de gen și la accesul la cultură al copiilor din mediul rural și din zonele defavorizate socio-cultural. Prin difuzarea pe scară largă a unor ateliere care promovează modele feminine puternice și valori fundamentale ale societății contemporane – creativitate, curaj, perseverență, empatie, solidaritate, libertate, participare, toleranță -, Nes(u)pusele pot deveni modele de viață pentru fete și, prin destinul lor exemplar, pot schimba și percepția băieților asupra rolului femeilor în societate.

Proiectul se derulează în parteneriat cu Institutul Francez din România, Arta Grafică, EduCaB, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

Statistici Web


39
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics