Anunt de eveniment ,,Diversitatea urcioarelor aflate pe teritoriul Teleormanului”

Publicat: 23 august 2021

Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman organizează vineri,

27 august 2021, ora 11, vernisajul expoziției ,,Diversitatea urcioarelor aflate pe teritoriul Teleormanului”, colecția Nicolae Teodor Săceanu.

La eveniment sunt invitați soții Waldemar și Simona Megerle, colecționari care vor vorbi despre pasiunea lor –  arta populară și despre zonele ,,de influență” ale olarilor din sudul României.

Soții Megerle adună doar piese autentice, cele mai vechi fiind de la sfârșitul secolului XIX. Printre obiectele utilitare se numără ulcioare smălțuite și nesmălțuite, blide, castroane, strachini și oale, dintre care peste 200 sunt oale de sarmale și constituie o colecție în sine. La acestea se adaugă bibelouri din ceramică de Oboga, fluierițe și jucării de lut, dar și fluiere autentice de lemn, produse la centrul popular de meșteri fluierari de la Hodac, județul Mureș.

”Noi ne-am luptat să adunăm piese autentice. Ca o particularitate: le-am strâns din centrele unde au fost produse. Am bătut țara în lung și în lat, am fost în 50-60 de centre de ceramică, am cercetat la fața locului istoria olarilor, de acolo am adunat povești și fotografii valoroase”, adaugă Megerle.

”Când am pornit cu ceramica, aveam deja în casă tot felul de obiecte vechi, cum ar fi costume populare, opinci, fotografii de epocă și, în general, tot ce ține de viața satului. Cele mai numeroase sunt furcile de tors, din care am adunat peste 250. Colecția de ceramică populară am început-o în urmă cu șapte ani. În prezent, avem peste 3.000 de piese de ceramică utilitară, din inventarul gospodăriei românești sau lucruri care țin de ceremonial – urcioare de nuntă, farfurii și vase pentru pomeni, cum ar fi oalele care se dau de Moși etc. Printre obiectele interesante se numără câteva ulcioare de nuntă din Oboga, foarte rare și care sunt lucrate de nume mari ale olăritului din România, precum Marin Trușcă. Însă colecția nu este axată pe inedit, ci pe diversitate și tradiție”, spune Waldemar Megerle.