Anunt de eveniment „E carte, e film la bibliotecă”

Publicat: 9 februarie 2018

Biblioteca Judeţeană Marin Preda Teleorman, instituţie aparţinând Consiliului Judeţean Teleorman, organizează în data de 13 februarie 2018, ora 10.00, prima proiecție de film din acest an, în cadrul proiectului cultural “E carte, e film la bibliotecă”.

Având ca scop promovarea valorilor culturale româneşti şi străine, diversificarea serviciilor oferite de instituţie, fidelizarea diverselor categorii de utilizatori activi şi atragerea unor potenţiali utilizatori către bibliotecă, proiecțiile de film propun, în fiecare an, un titlu din literatura română și unul din literatura străină, după care au fost realizate ecranizări care s-au bucurat de succes.

Ediția din acest an va debuta cu proiecția filmului “Dincolo de pod”, inspirat de romanul “Mara” al lui Ioan Slavici, de la a cărui naștere s-au împlinit, la 18 ianuarie a.c., 170 de ani.

Scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent al Academiei Române, Ioan Slavici a fost considerat de criticul George Călinescu un „instrument de observație excelent” al mediului rural, oferind în nuvelele sale poporale și în studiile sale o frescă a moravurilor și a comportamentului oamenilor, oricare ar fi fost statutul social al acestora.

Câteva din scrierile sale – dintre care amintim: “Mara”, “Moara cu noroc”, “Popa Tanda: nuvele și povești”, “Basme”, “Zâna zorilor și alte povești”, “Proze”, “Teatru”, “Românii de peste Carpați”, “Amintiri” – se vor regăsi într-o microexpoziție ce va fi prezentată în deschiderea manifestării culturale, alături de câteva repere biobibliografice.

Va urma proiecția filmului “Dincolo de pod”, din a cărui distribuție fac parte Leopoldina Bălănuță, Maria Ploae, Mircea Albulescu, Irina Petrescu, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florin Zamfirescu, Monica Ghiuță și alții, pentru ca la final să aibă loc o dezbatere pe marginea acestuia și a cărții după care a fost realizat.

Manifestarea culturală se va desfăşura, ca de fiecare dată, în Centrul de Formare al Bibliotecii Judeţene “Marin Preda”, în colaborare cu Centrul socio-cultural Femina2005 din cadrul Casei de Cultură a municipiului Alexandria, dar sunt invitate să participe și alte persoane dornice să-și petreacă timpul liber într-un mod plăcut.

Afis eveniment: