Anunt de eveniment „Programul european de educație cinematografică pentru tineri CinEd”

Publicat: 7 octombrie 2019

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman continuă programul de educație cinematografică CinEd – European Cinema Education for Youth cu o nouă proiecție ce va avea loc joi, 10 octombrie 2019, ora 1030 la Centrul de formare al instituției.

La activitate vor participa elevii clasei a XI-a C de la Colegiul Național Pedagogic Mircea Scarlat Alexandria însoțiți de Ioana Topologeanu – profesor de limba și literatura română.

De data aceasta este propus pentru vizionare primul film al regizorului portughez Pedro Costa, intitulat Sângele (O Sangue) – Portugalia, 1989.              Într-un orășel portughez, în așteptarea Crăciunului, Vicente, un tânăr adolescent și fratele său mai mic, Nino, sunt îngrijorați de absențele regulate ale tatălui lor.

Purtarea interlopă a adulților din jur îi  împinge pe frați să se apropie de Clara, care lucrează la școala lor. Cei trei își propun să formeze o familie clandestină și să depășească împreună obstacolele de zi cu zi.

Acest proiect european se află în cel de-al patrulea an de funcționare, celor șapte țări inițiatoare (Franța, Portugalia, Spania, Italia, România, Bulgaria și Cehia) adăugându-li-se mai apoi, un nou partener – Finlanda. Misiunea CinEd este de a include în fiecare an noi beneficiari, rețele asociate, precum și parteneri noi din alte țări, pentru a-și dezvolta și îmbogăți colecția de filme europene, a ajunge la cât mai mulți tineri și a deveni un program pe termen lung. Filmele sunt subtitrate în cele 8 limbi ale țărilor participante dar și în engleză și sunt însoțite de materiale didactice care pot fi folosite de către profesorii sau bibliotecarii implicați în proiect.

În Teleorman programul a fost lansat pe 21 aprilie 2016, cu ocazia Zilei Bibliotecarului. Tot atunci a avut loc și un training cu bibliotecarii din bibliotecile publice teleormănene.  

Programul va continua și cu alte proiecții.