Anunt de evenimente „E carte, e film la bibliotecă”

Publicat: 17 octombrie 2019

Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează marţi, 29 octombrie a.c., ora 11.00, cea de-a doua activitate din cadrul proiectului cultural  “E carte, e film la bibliotecă”.

Dacă în luna aprilie a fost adus în atenţia publicului un autor român, respectiv Tudor Teodorescu-Branişte, de data aceasta este rândul unui autor străin să fie promovat.

Este vorba despre una din cele mai populare scriitoare britanice din secolul XX, Daphne Du Maurier, de la a cărei moarte s-au împlinit 30 de ani şi ale cărei opere s-au bucurat de apreciere nu doar din partea publicului cititor, ci şi a unor regizori cunoscuţi, care au adaptat pentru marele ecran câteva din romanele sale.

Celebrul Alfred Hitchcock a ecranizat 3 dintre scrierile autoarei britanice : “Hanul Jamaica” – 1939, “Rebecca” – 1940 şi “Păsările” – 1963.

“Nu privi acum”, “Golful francezului”, “Verişoara mea Rachel” sau “Ţapul ispăşitor” sunt alte titluri care au inspirat regizori mai vechi sau mai noi, existând în momentul de faţă chiar şi câte două ecranizări ale aceleiaşi scrieri.

Una dintre acestea este “Verişoara mea Rachel”, a cărei ultimă versiune a apărut în urmă cu doi ani, în regia lui Roger Michell şi cu o distribuţie din care fac parte, în rolurile principale, actorii Rachel Weisz şi Sam Claflin.

Acesta este, de fapt, filmul pe care biblioteca îl propune spre vizionare, urmat, ca de fiecare dată, de o dezbatere în cadrul căreia vor fi împărtăşite impresii despre acesta, dar şi despre cartea care l-a inspirat.

Proiecţia de film va avea loc în Centrul de Formare al Bibliotecii Judeţene “Marin Preda” și se va desfășura în colaborare cu Centrul socio-cultural Femina2005 din cadrul Casei de Cultură a municipiului Alexandria.