Anunt Eveniment „1918 – Anul European al Patrimoniului Cultural – o celebrare a diversității și bogăției patrimoniului românesc”

Publicat: 8 mai 2018

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.  Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, instituție aparținând  Consiliului Județean Teleorman, în parteneriat cu Direcția Județeană  pentru Cultură Teleorman, organizează cu acest prilej un simpozion județean intitulat  “1918 – Anul European al Patrimoniului Cultural – o celebrare a diversității și bogăției patrimoniului românesc”.

Obiectivul Anului european al patrimoniului cultural este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural al Europei și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Sloganul Anului este Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor.

Patrimoniul cultural îmbracă numeroase forme: tangibile (clădiri, monumente, obiecte, articole vestimentare, opere de artă, cărți, mașini, orașe istorice, situri arheologice); intangibile (practicile, reprezentările, expresiile, cunoștințele, aptitudinile, dialectele și tradițiile orale, arta spectacolului, practicile sociale și meșteșugurile tradiționale); naturale (peisajele, flora și fauna) și digitale  (texte, imagini, materiale video, înregistrări etc.).

În cadrul simpozionului județean vor fi susținute următoarele comunicări:

Valori culturale teleormănene – patrimoniu imobil –riscuri și măsuri

Prezintă: Ștefan Apope – director al Direcției Județene pentru Cultură Teleorman

Monografii teleormănene – patrimoniu mobil cu valoare documentară

Prezintă: Paul Șchiopu

Dansul popular – expresie a valorilor și tradițiilor populare – mărturie a patrimoniului cultural național

Prezintă: Florentina Veneticu – director, Aura Gongone – profesor, Școala Gimnazială Vitănești

Pe urmele Moromeților – film documentar, prezentarea și valorificarea patrimoniului Bibliotecii Județene “Marin Preda” Teleorman

Prezintă: Geanina Burcea – bibliotecar

Cu acest prilej, va fi vernisată  și expoziția de desene intitulată Obiceiuri și tradiții la români – diversitate și bogăție, realizată de elevi de la Școala Gimnazială  Ștefan cel Mare Alexandria  și Școala Gimnazială Mihai Viteazul Alexandria, coordonați de  prof. Cristina Mihaela Purcărea.

Ansamblul de dansuri  populare al Școlii Gimnaziale Vitănești va încheia activitatea.