Anunt Eveniment „Cartea de vacanță”
În perioada 20 iunie – 08 septembrie a.c., la parterul Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, va fi deschisă expoziția Cartea de vacanță.
Instituția a pregătit aceasta atât pentru utilizatorii săi cât și pentru publicul larg, ea vine în întâmpinarea petrecerii timpului liber al cititorilor, cărțile fiind întotdeauna o metodă plăcută de relaxare. Fie că vorbim despre elevi, care se află deja în vacanță, fie că vorbim despre adulți, întrucât perioada concediilor este aproape, expoziția reunește cele mai importante lucrări aparținând unor mari scriitori ai literaturii universale și românești, care, într-un fel sau altul, s-au implicat în viața bibliotecii. De la cel mai cunoscut bibliotecar Jorge Luis Borges, care a lucrat 27 de ani în acest domeniu, fiind numit director la Biblioteca Națională a Argentinei, la August Strindberg, Benjamin Franklin, Marcel Proust, Guillaume Musso. Trebuie remarcat faptul că au lucrat ca bibliotecari și laureații Premiului Nobel pentru Literatură: Anatole France, Amos Oz, Aleksandr Soljenițîn.
De asemenea, mari personalități ale culturii române au fost bibliotecari, primul fiind Bogdan Petriceicu Hașdeu (1838-1907) – care în anul 1858 este profesor la Iaşi şi bibliotecar al Bibliotecii Universităţii, donând bibliotecii universitare 4.000 de volume.
Această nobilă meserie a fost onorată de-a lungul timpului şi de alte personalităţi dintre care amintim: Mihai Eminescu (1850-1889) fiind numit de Titu Maiorescu în anul 1874, director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, Lucian Blaga (1895-1961) – a lucrat în cadrul filialei din Cluj a Academiei Române, unde ocupă funcţia de bibliograf, între anii 1951-1954 ocupă funcția de bibliotecar-șef, urmând ca în perioada 1954-1959 să dețină funcţia de director-adjunct la filiala clujeană a Bibliotecii Academiei, Nicolae Steinhardt (1912-1989) – în 1980 este călugărit la mănăstirea Rohia și îndeplineşte funcţia de bibliotecar, punând în ordine cele peste 23.000 de volume ale mănăstirii, Constantin Noica (1909-1987) – în perioada 1931-1932, după terminarea stagiului militar se angajează timp de câteva luni bibliotecar la Seminarul de Istoria Artei, Ștefan Octavian Iosif, George Bacovia, Ion Bianu, Nicolae Iorga, Costache Olăreanu, Nora Iuga.
Cel mai inspirat de profesie a fost Mihai Eminescu, care a alcătuit și jurământul bibliotecarului și a îndeplinit de patru ori atribuțiile de bibliotecar. „Sunt fericit că mi-am ales un loc potrivit cu firea mea singuratică și dornică de cercetare”, afirma acesta.
Amintim astfel, câteva titluri ce se regăsesc în expoziție: Jorge Luis Borges – Cartea de nisip, Cărțile și noaptea, Dialoguri, August Strindberg – Salonul Roșu, Marcel Proust – În căutarea timpului pierdut, Guillaume Musso – Central Park, După 7 ani, Vei fi acolo?, Fata de hârtie, Anatole France – Thais, Amos Oz – Să nu pronunți: noapte, Cutia neagră, Aleksandr Soljenițîn – Arhipelagul Gulag, Mihai Eminescu – Proză, Lucian Blaga – Hronicul și cântecul vârstelor, La curțile dorului, Nicolae Steinhardt – Jurnalul fericirii, Constantin Noica – Despre lăutărism.
Expoziția conține titluri și din alte domenii: medicină – Citește eticheta și ferește-te de alimentele falsificate, Alimente pentru o viață sănătoasă – Gheorghe Mencinicopschi, Rețete de sănătate cu plante – Fritz Geiger, Cum să învingi diabetul – Judith H. McQuown, psihologie – Dă sens vieții – John C. Maxwell, Cum să te bucuri de viață și de slujbă – Dale Carnegie, 10 soluții simple împotriva timidității – Martin M. Antony, Călătoria devenirii umane – Osho, ghiduri turistice din seria Top 10 – Amsterdam, Berlin, Copenhaga, Dubai și Abu Dhabi, Istanbul, Londra, etc.
Nu sunt uitați nici cei mici, biblioteca punându-le la dispoziție titluri variate, cum ar fi: Enigma faraonului, Perla din Bengal, Jaf la cascada Niagara, Crimă pe turnul Eiffel de Sir Steve Stevenson, Evadare din Biblioteca domnului Lemoncello, Olimpiada din biblioteca domnului Lemoncello de Chris Grabenstein, Bătrânul din Lună de Grace Lin, Atlantida de David Gibbins, Sub aceeași stea de John Green, Misterul din Hanul Pungașilor de Kate Milford, Zece negri mititei, Cei cinci purceluși, Trenul din Paddington, Cortina de Agatha Christie.
Expoziția rămâne deschisă pe toată perioada vacanței de vară și va fi completată periodic și cu alte titluri interesante din colecțiile bibliotecii. De asemenea, cărțile vor fi puse la dispoziția celor care vor să le împrumute la domiciliu.
Afis eveniment
Evenimente Recente:
- Clubul CODE KIDS Teleorman – Roboțeii interactivi – a început!
- Lansarea revistei Bilete de papagal, serie nouă, numărul 4-5
- Din suflet pentru mama
- Radu Tudoran -115 ani de la naștere
- Amprenta feminității în timp și spațiu
- Activitate de informare anticorupție
- Mărțișor din inimă
- Ziua Mondială a Scriitorilor
- Recomandare la lectură
- Dai o șansă…prin lectură