Anunt Eveniment „Centenar Ion Chiru-Nanov”

Publicat: 17 iulie 2017

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman,  împreună cu Uniunea Scriitorilor din România, Centrul Cultural Teleorman și Revista de cultură Caligraf  organizează  joi, 20 iulie 2017 ora 1100, la Sala de lectură a instituției omagierea scriitorului și publicistului teleormănean Ion Chiru-Nanov(1882 – 1917).

La manifestări vor participa o serie de invitați speciali:

  • Redacția revistei Luceafărul de dimineață (director: Dan Cristea; secretar de redacție: Horia Gârbea)
  • Florea Burtan – poet și jurnalist
  • Ana Dobre – critic literar
  • Stan V. Cristea – istoric literar
  • Florin Roșu – nepot al scriitorului Ion Chiru-Nanov

Cu această ocazie vor fi lansate volumul de proză scurtă (reeditat) Păcate vechi al scriitorului omagiat dar și noua serie a revistei de cultură Caligraf.

Fiu de ţăran, Chiru-Nanov a urmat şcoala primară în localitatea natală (a cărei denumire şi-o adaugă numelui de familie), iar gimnaziul la Alexandria. A făcut, se pare, liceul la Bucureşti, după care a fost institutor, corector la „Adevărul” şi la „Monitorul Oficial” şi impiegat la Casa Şcoalelor. Între 1910 şi 1912 era „student” la Şcoala Superioară de Ştiinţe de Stat.

În 1905 debutează cu o poezie în „Duminica” (unul dintre suplimentele „Adevărului”). Tot acolo, va mai publica până în 1912, iscălind şi Ion Crângu, schiţe şi povestiri. Aceleaşi specii, cărora le adaugă note de călătorie, le cultivă colaborând la „Toamna”, „Moda nouă ilustrată”, „Ţara nouă”, „Noua revistă română”, „Convorbiri critice”.

O parte din textele publicate în presă este strânsă în volumele Păcate vechi (1910), Aşa i-a fost scris… (1911),  Peste Dorna… (1912), Ochiul dracului (1914), Prăbuşirea tronurilor (1914), Moara din Repezeanca (1916) şi Pe căile profeţilor (1916).  Mobilizat, Chiru-Nanov a făcut campania din 1916. Scrie, de asemenea, destul de frecvent, la „Viitorul ţării” şi „România”, dar bolnav de tifos, moare curând în spital, la Iaşi. Mai târziu osemintele îi sunt mutate în cimitirul militar Ghencea.

Afis Eveniment:

 

Statistici Web


47
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics