Anunt Eveniment „E carte, e film la bibliotecă”

Publicat: 1 octombrie 2018

Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman, instituţie aparţinând Consiliului Judeţean Teleorman, organizează în data de 02 octombrie a.c., ora 11.00, cea de-a doua proiecție de film din acest an, sub genericul  “E carte, e film la bibliotecă”.

Dacă prima proiecție din acest an a fost după un titlu din literatura română, respectiv “Dincolo de pod”, inspirat de romanul “Mara” al lui Ioan Slavici, cea de-a doua va fi după un titlu din literatura universală, respectiv “Persuasiune”, realizat după romanul omonim al autoarei britanice Jane Austen, de la a cărui publicare s-au împlinit  200 de ani.

Născută în 1775, Jane Austen a început să scrie încă din adolescență, pentru amuzamentul familiei, parodii după literatura vremii.

Primul său roman – “Primele impresii” –, definitivat în 1796, a fost refuzat un an mai târziu de editor. Abia în 1811 îi apare prima operă – “Rațiune și simțire”, dar de succes se bucură 2 ani mai târziu, în 1813, odată cu publicarea romanului “Mândrie și prejudecată”, care va deveni cea mai apreciată și mai cunoscută scriere a autoarei.

Până la moartea sa prematură din 1817, la numai 41 de ani, au mai văzut lumina tiparului “Mansfield Park” și “Emma”, în 1818 apărând, postum, “Mănăstirea Northanger” (scris încă din 1803) și “Persuasiune” (ultimul roman terminat, cu un an înainte de a muri).

Succesul de care s-au bucurat în timp cărțile lui Jane Austen a făcut ca acestea să fie transpuse pe peliculă, ecranizările având parte de aceeași apreciere din partea publicului.

“Persuasiune” este ecranizarea pe care Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman o propune iubitorilor de film, dar și de Jane Austen, cu atât mai mult cu cât face parte din seria realizată de BBC, având în rolurile principale pe Sally Hawkins și Rupert Penry-Jones.

Proiecția de film va fi precedată de o prezentare a vieții și operei lui Jane Austen, iar la final va avea loc o dezbatere asupra impresiilor lăsate de film, dar și a asemănărilor sau deosebirilor dintre acesta și carte.

Manifestarea culturală se va desfăşura în Centrul de Formare al Bibliotecii Judeţene “Marin Preda”, în colaborare cu Centrul socio-cultural Femina2005 din cadrul Casei de Cultură a municipiului Alexandria.