Anunt Eveniment „Mărțișoare pentru suflet”

Publicat: 21 februarie 2017

Sărbătoarea Mărțișorului, celebrată în prima zi a lunii a lunii martie, marchează sosirea primăverii. 1 Martie reprezintă nu doar începutul calendaristic al primăverii, ci şi ziua în care se dăruieşte mărțișorul. Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roșu erau purtate la gât.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor.

Biblioteca Județeană  “Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, găzduiește joi,  23 februarie 2017, între orele 11.00-16.30,  o expoziție inedită de produse handmade, colecția doamnei Florina Tudoran din Roșiorii de Vede.

Expoziția propune soluții unicat  pentru cei interesați să ofere un dar  celor dragi, de mărțișor,  alăturând firului bicolor alb roșu diferite produse handmade realizare cu migală și cu iscusință precum: picturi pe sticlă, bijuterii, produse artizanale, tablouri, etc. Acestea pot fi și achiziționate de către vizitatori. Exponatele  vestesc  primăvara în biblioteca și  transmit  tuturor îndemnul renaşterii,  pentru că  “Mărtișorul e un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui. Poporul nostru îl cunoaște și îl ține în mare cinste, și îl poartă copiii, fetele și mai rar nevestele și flăcăii, fiindcă el e crezut ca aducător de frumusețe și de iubire”  după cum  spunea George Coşbuc.

Afis:

1 martie

Statistici Web


28
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics