Anunt Eveniment „Paștele – pregătire și trăire”

Publicat: 4 aprilie 2018

Paștele este evenimentul central în viața cucernică, eclesiastică și spirituală, este sărbătoarea Învierii lui Hristos, este trecerea omului din moarte la viață.

Secția de Împrumut pentru copii a Bibliotecii Județene “Marin Preda” a organizat sub genericul “Paștele – pregătire și trăire” o expoziție de carte menită să faciliteze accesul celor mici la tainele acestei mari sărbători creștine încărcată de simboluri și tradiții păstrate cu sfințenie de-a lungul timpului, pe care se cuvine să le reamintim la ceas de sărbătoare și le trăim încărcați de speranță.

Povestea Învierii, răstignirea pe cruce pentru păcatele lumii  sunt noțiuni greu de explicat celor mici. Copiii participă alături de familie la ritualurile specifice de Paște  (merg la biserică, să ia lumină, sa aducă lumină acasă, iar pe urmă, la masa de sărbătoare, să ciocnească oua roșii cu cei dragi si să mănânce cozonac, pască și friptură de miel) primind fel și fel de explicații despre însemnătatea sărbătorii. Seturi de povești, de cele mai multe ori diferite de la an la an, pot constitui  informații de neuitat pentru copilul însetat de cunoaștere. Pentru o mai bună înțelegere a modului de abordare a poveștii sărbătorii, fără a aduce abateri grave de la adevăr, biblioteca recomandă următoarele titlurile: Biblia povestită copiilor de prof. dr. Dumitru Stănescu, Credință creștină pe înțelesul celor mici de Marian M. Schoolland, Sfântul copilaș de Tincuța Pușcașu, Biblia pentru copii, Povestiri biblice pentru copii.

De multe ori, Paștele înseamnă venirea Iepurașului cu multe cadouri, mai ales dacă au fost cuminți. Prima apariție a Iepurașului ca simbol al Paștelui a avut loc în Germania, menționat în cărți în jurul anului 1500, deși e probabil ca el sa fie prezent de mai multa vreme în tradiția populară. Tot acolo s-au preparat pentru prima dată dulciurile în formă de iepurași (1800), făcute din aluat și zahar. Mai târziu, cofetarilor francezi le-a venit ideea să facă ouă din ciocolată. Plecând de la aceste începuturi timide, Iepurașul a devenit mai îndrăzneț și, din an în an, a ajuns în casele tuturor copiilor, din toate țările creștine. Astăzi, Iepurașul este considerat cea mai mare plăcere a copiilor, similară cu sosirea lui Moș Crăciun.

Expoziția “Sărbătoare și culoare” organizată de preșcolarii de la Grădinița cu program prelungit Nr. 4 Alexandria, sub coordonarea doamnelor educatoare: Andra Negrilă, Dorina Ghenu, Doina Spiridon, Maria Manolea, Adriana Velea, Liliana Grămadă, Gabriela Neacșu, Adriana Badea, Alina Dociu și Elena Flămînzeanu, prezentă în foaierul bibliotecii,  la parter, reflectă  bucuria specifică sărbătorii Pascale prin ochii copilăriei.

Desenele copiilor pun în valoare atât simboluri pascale, precum ouăle încondeiate dar și pe faimosul Iepuraș,  mesager sacru al divinității în multe culturi. În zilele noastre, iepuraşul de Paşte există cam în toată lumea, existând doar mici diferenţe între tradiţii. Există însă câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elveţia, de exemplu, cucii aduc ouăle colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mici cred în vulpiţa de Paşte.

Expozițiile vor rămâne la dispoziția publicului până pe data de 19 aprilie.