Anunt Eveniment „Ziua Bibliotecarului din România”

Publicat: 16 aprilie 2018

Luni, 23 aprilie 2018, începând cu ora 1000, la sala de lectură a Bibliotecii Județene “Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, va avea loc o serie de activități dedicate Zilei Bibliotecarului din România.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Se recunoaște, astfel, rolul important pe care îl au bibliotecarii  în viața comunităților, multiplele competențe și abilități pe care trebuie să le aibă bibliotecarul de astăzi.

Tot în data de 23 aprilie se sărbătorește, în întreaga lume, Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, aceasta fiind organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, a publicării şi a drepturilor de autor. Prima manifestare s-a desfăşurat în anul 1995. Data de 23 aprilie marchează trecerea în nefiinţă a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare şi Miguel de Cervantes.

Pentru că biblioteca nu mai este de multă vreme doar acel spațiu dedicat lecturii, ci oferă activități tot mai variate, cu această ocazie va fi lansat un nou serviciu – Biblioteca în aer liber.

Având în vedere faptul că se va desfășura în curtea interioară a instituției, acesta va fi oferit din primăvară până în toamnă, dând posibilitatea utilizatorilor de a citi o carte sau presa în aer liber, de a participa la diverse manifestări cultural-artistice (simpozioane, dezbateri, seri culturale, proiecții de film), dar și de a petrece  timpul liber într-un mod relaxant, prin practicarea unor jocuri distractive cum ar fi: tenis de masă, șah, rummy, table, cărți de joc etc.

Activitățile organizate de Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman cu prilejul acestor evenimente vor cuprinde:

  • Inaugurarea celui mai recent serviciu al Bibliotecii Județene “Marin Preda” Teleorman – Biblioteca în aer liber
  • Lansarea concursului de lectură Bătălia cărțilorediția 2018, proiect coordonat de Nicoleta Alexe, bibliotecar la Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman
  • Biblioteca publică și rolul ei în comunitate – prezintă bibliotecar metodist Geanina Băețica, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman
  • Din însemnările eroilor teleormăneni ai Marii Uniri – material susținut de bibliotecar Geanina Burcea, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman
  • Despre noi, bibliotecarii – momente din activitatea Bibliotecii comunale “Liliana Grădinaru” Peretu, prezintă bibliotecar Florica Neguț.