Anunt Eveniment „Ziua Culturii Naționale”

Publicat: 9 ianuarie 2018

Data de 15 ianuarie este o zi în care celebrăm ”Luceafărul” poeziei românești, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, a esenței românismului din sufletul oricăruia dintre noi.

Aceasta a fost declarată  Ziua Culturii Naţionale prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 și reprezintă data naşterii poetului  Mihai Eminescu (1850-1889). Există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, Ziua Culturii a fost aleasă în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

Cu această ocazie, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman, instituție aparținând Consiliului Județean Teleorman, organizează luni, 15 ianuarie 2018, ora 10, la Sala de lectură a instituției o serie de activități culturale. Astfel, vor fi vernisate următoarele expoziții:

–           Luceafărul literaturii române – Mihai Eminescu – expoziție de carte din colecțiile bibliotecii județene;

–           Eminescu în grafică – colecția Mihai Cătrună;

–           Biblioteca Teleormanului cultural – expoziție de carte cu volumele apărute în 2017 ale scriitorilor teleormăneni;

–           Colecția  eCreator – cărțile și revistele editurii.

Prima ediție a Colocviilor Revistei „Teleormanul Cultural” va fi deschisă de redactorul-șef, profesorul Cristian Gabriel Moraru.

În cadrul colocviului vor fi lansate cărțile:„Pulsar”, proză scurtă (București, Ed. Tracus Arte, 2017), autor Liviu Surugiu  și „O istorie a sportului roșiorean” (Craiova, Ed. Aius, 2017, colecția „Drum”, serie nouă, nr. 28),  autor  prof. Ion Scarlat.

Scriitorul, jurnalistul și criticul teleormănean Ioan Romeo Roșiianu va prezenta activitatea editurii eCreator  în 2017 și va susține comunicarea „Scriitori teleormăneni premiați de eCreator”.

Iar pentru că Ziua Culturii Naționale este și prilej de bilanț, domnul profesor Cristian Gabriel Moraru va susține comunicarea “Retrospectiva literară a anului 2017 la Roșiorii de Vede”.

Programul va continua cu omagiul adus Luceafărului poezie românești – Mihai Eminescu. Versurile sale au fost citite în aproape toate colţurile lumii pentru că Eminescu a fost tradus în 60 de limbi de pe toate continentele. Cu poemul Luceafărul, la care marele poet a lucrat nouă ani şi jumătate, a făcut zeci de variante şi peste 3 mii de modificări, Eminescu a intrat, în 2009, şi în Guinness Book of Records. Cu cele 98 de strofe, Luceafărul a fost omologat drept cel mai lung poem de dragoste.  Vor fi susținute și următoarele comunicări: „Ontologia metaforei la Eminescu” – prof. Alexandru Cutieru  și  „Eminescu și știința” –  prof. Ion Scarlat.

Momentul poetic intitulat “Dor de Eminescu” susținut de Mircea Domnaru și Alexandru Cătrună  va încheia programul, dar Eminescu va dăinui  pentru că valorile trec peste „nemărginirea timpului”, rămânând vii în sufletele și amintirea noastră, oferindu-ne adevărate bogății cultural-literare.