ATELIER DE DEZVOLTARE PERSONALĂ ŞI CREATIVITATE PENTRU COPII

Publicat: 24 aprilie 2018

Biblioteca Județeana “Marin Preda” Teleorman și Cabinetul de psihologie educațională condus de psiholog Violeta Carmen Tapai  au  organizat vineri, 20 aprilie 2018, începând cu ora 15:00, la sala de lectură, o manifestare care se înscrie în seria de activităti și programe educaționale desfășurate sub genericul: „Atelierul de dezvoltare personală și creativitate pentru copii”.

Programul zilei a început cu vernisajul expoziției intitulate “Mandala – universul interior”, expoziție de pictură pe panză  în culori acrilice realizată de copii cu vârsta între 6 și 11 ani.

Micii artiști și-au prezentat lucrările invitaților (părinți, prieteni, profesori), iar munca lor de  creație plastică a fost explicată si exemplificată cu imagini din timpul întâlnirilor de lucru desfășurate în cadrul Atelierului de către doamna psiholog Violeta Carmen Tapai.

Doamna  a menționat că în procesul complex de cunoaștere și îndrumare a copilului pe drumul dezvoltării personalitătii și al afirmării de sine, metodele și tehnicile moderne pe care le folosește practica psihologică destinată acestei categorii de varstă se îmbină benefic și armonios cu limbajul plastic și cu expresivitatea creației artistice, cu imaginația creatoare și lumea simbolică. De aici și justificarea alegerii temei Mandalei ca subiect de exprimare a individualității si unicității ființei umane.

Al doilea eveniment în programul acestei manifestări a fost lansarea ghidului de cunoaștere și dezvoltare personală cu titlul “Cele cinci trepte ale încrederii în sine”.

Lucrarea prezentată sub forma unui joc educativ  cu 44 de mesaje motivaționale  reprezintă un traseu al înțelegerii, aprofundării, conștientizării și dezvoltării personale pentru copii și adolescenți. Acest ghid poate fi folosit în școală de către profesori și consilieri școlari, precum și în familie de către părinți și alte persoane care interacționează cu copiii și adolescenții. Cardurile pot fi folosite sub formă de joc în familie, prin participarea mai multor membri (frați, părinți, bunici) care să pună și să răspundă la întrebările ce însoțesc mesajele motivaționale.

Numărul impresionant de participanți la activitate, peste 120, de toate vârstele, entuziasmul copiilor, mulțumirea părinților raportată la dezvoltarea personală a micilor artiști  au demonstrat că „Atelierul de dezvoltare personală și creativitate pentru copii” a fost o alegere optimă.