Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman reprezentată la Conferința Națională ANBPR (Târgu Jiu)

Publicat: 12 octombrie 2022

În perioada 5-7 octombrie 2022 s-a desfășurat, la Târgu Jiu, Conferința Națională a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, BiblioPUBLICA „Biblioteci Verzi și Digitale”, organizată de Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj și EUROPE DIRECT Gorj, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România

Conferința „Biblioteci Verzi și Digitale” s-a dorit a fi un loc de întrunire pentru dezbateri susținute despre procesul de transformare verde și digitală a societății, despre necesitatea de a ne adapta la schimbările erei moderne și despre importanța bibliotecilor în responsabilizarea publicului larg privind utilizarea resurselor și integrarea digitalului în toate aspectele vieții.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Olimpia Bratu, manager Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj; Prof. Dr. Gheorghe Nichifor, Vicepreședinte Consiliul Județean Gorj; Dragoș-Adrian Neagu, Președinte ANBPR și Adriana Szekely, Președinte ABR.

Au urmat discursurile principale ale zilei de miercuri, declarată Ziua verde, respectiv: Titlu rezervat – intervenția domnului Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO; Avem o planetă, cum o gestionăm? – dr. Camelia Crișan, Președinte Fundația Progress; Garajul, Biblioteca și Cartierul – arh. Alex Axinte, Studiobasar.

Programul din Ziua Verde a continuat cu lucrări în plen, ateliere și o vizită la Biblioteca Comunală Turburea.

Discursurile principale ale zilei de joi, Ziua Digitală, au fost: EBLIDA’s commitment towards a sustainable, democratic an equitable society – Giuseppe Vitiello, Director executiv EBLIDA; Biblioteca digitală, premoniții borgesiene – Conf. univ. dr. Lidia Kulikovski, Director Studii, Inovații, Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” Chișinău; Transformarea Digitală în biblioteci nu înseamnă nici Digitalizare,nici Automatizare, nici măcar Digitizare, ci toate acestea însumate și mai mult – Ion Vaciu, Președinte Consiliul Transformării Digitale, Zona Metropolitană București.

Ca și în ziua precedentă, programul a continuat cu lucrări în plen și ateliere.

Ziua de vineri, Ziua Rețelelor Verzi și Digitale a demarat cu o vizită ghidată la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj și Casa Memorială ”Iosif Keber”

Discursurile principale au fost următoarele: Ritm și Rost(uri) în spațiul public – arh. Ștefana Bădescu și arh. Mihai Danciu, Universitatea Politehnică Timișoara, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, respectiv Oportunități de învățare pentru biblioteci, în contextul Programului Erasmus+ – Mărioara Ene, ANPCDEFP.

Printre lucrările în plen ale zilei de vineri, s-a numărat și materialul intitulat Educația Europeană în Bibliotecile Publice susținut de Marinela Rușanu, DCESC – Biblioteca Municipală ”Gala Galaction” Roșiori De Vede – EUROPE DIRECT Teleorman și Aurelia Bărbuț, DCECS – EUROPE DIRECT Teleorman.

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a fost reprezentată de Valentina Pașa – managerul instituției și Geanina Burcea – bibliotecar.

Sub aspect profesional, conferința a fost un excelent prilej de a face schimb de experiență și de opinii despre rolul pe care bibliotecile publice trebuie să-l joace în condițiile actuale. După doi ani atipici și comunicare online, această întâlnire cu reprezentanții bibliotecilor publice din România a dat ocazia bibliotecarilor teleormăneni de a purta discuții directe cu colegii din țară, de a împărtăși experiențe și de a pune bazele unor proiecte viitoare.