Biblioteca judeţeană – partener pentru “Şcoala altfel”

Publicat: 30 octombrie 2018

Săptămâna 22-26 octombrie 2018 a fost, pentru elevii de la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” şi Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” din Alexandria, perioada în care au desfăşurat activităţi specifice programului “Şcoala altfel”.

Printre acestea s-au numărat şi cele realizate în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ,,Marin Preda”, fie că au avut loc la sediul bibliotecii, fie la instituţia de învăţământ.

Astfel, elevi de la clasele a X-a C, a X-a D, a XI-a D şi a XI-a F, însoţiţi de doamnele profesoare Mariana Sereţeanu, Violeta Moţ şi Mihaela Dobre de la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” au ales ca, luni, 22 octombrie a.c., să vină la biblioteca judeţeană pentru a viziona filmul “Persuasiune” realizat după romanul omonim al autoarei britanice Jane Austen. Acest lucru s-a întâmplat la solicitarea lor, având în vedere că, începând de anul trecut, proiectul cultural “E carte, e film la bibliotecă” – derulat iniţial pentru persoanele adulte – a fost extins şi pentru categoria lor de vârstă şi chiar apreciat de ei. Formatul proiectului a rămas acelaşi în sensul că nu a fost vorba despre o simplă vizionare de film, elevii şi cadrele didactice însoţitoare având parte şi de o prezentare a autoarei britanice şi a operei acesteia, iar la final a avut loc o dezbatere asupra filmului.

Tot luni, 22 octombrie a.c., dar la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, a fost organizat atelierul de dezvoltare personală “Romeo și Julieta în cotidian!”, care a facilitat cadrul pentru dobândirea de cunoștințe și instrumente practice, aplicabile în viața cotidiană, pentru o mai bună gestionare a energiei și creșterea echilibrului interior.  Prin intermediul unor scurte exerciții individuale sau de grup, bibliotecarul-formator Geanina Burcea a fost ghid în această excursie prin natura minții, inimii și sufletului, uneori  însorită, alteori umbrită. Discuțiile au pornit de la cunoscuta operă “Romeo și Julieta” de William Shakespeare, de la diferite ipostaze ale cunoscuților eroi, a continuat cu aspecte din viata de zi cu zi a unei relații de cuplu, cu prezentarea posibilelor trăiri, așteptări și dorințe din diferite etape ale vieții. La finalul activității, elevii au programat o nouă întâlnire cu bibliotecarul, pentru atelierul de dezvoltare personală “Limbajul trupului”.

Având în vedere faptul că, şi în anul şcolar 2018-2019, unităţile de învăţământ au posibilitatea de a-şi alege perioada de desfăşurare a “Şcolii altfel”, activităţile derulate în cadrul acesteia în parteneriat cu biblioteca judeţeană vor continua şi în săptămâna 29 octombrie – 02 noiembrie a.c..

Astfel, elevii de la Colegiul Naţional Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria vor participa, printre altele, în zilele de 1 şi 2 noiembrie, la manifestările prilejuite de “Zilele Bibliotecii Judeţene Marin Preda Teleorman”.

Imagini de la eveniment: