Bibliotecile – spații publice europene

Publicat: 9 aprilie 2019

În perioada 3-4 aprilie a.c. s-a desfășurat, la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” Vâlcea, seminarul național “Bibliotecile – spații publice europene”.

Evenimentul a reunit reprezentanți a șapte biblioteci județene din România, respectiv Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș, Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” Călărași, Biblioteca Județeană “Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Biblioteca Județeană “I. A. Bassarabescu” Giurgiu, Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman și Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” Vâlcea.

De menționat că patru dintre aceste biblioteci găzduiesc Centre de Informare Europe Direct (ED): Argeș, Dâmbovița, Gorj și Vâlcea, iar întâlnirea de la Râmnicu Vâlcea s-a dorit a fi un schimb de experiență profesională, în cadrul căruia colegii bibliotecari din centrele ED au împărtășit din activitatea pe care o desfășoară.

Agenda evenimentului a fost una variată, deschiderea aparținând, așa cum era și firesc, gazdelor Dana Rădulescu și Ioana Mazilu-Manolescu de la Centrul ED din cadrul bibliotecii vâlcene, care au venit în fața participanților cu sesiunea “De data asta EU votez! Dar tu?”.

Vlăduț Andreescu de la Centrul ED Dâmbovița a supus atenției teatrul forum ca metodă de comunicare în diverse dezbateri educaționale, iar pledoaria lui a fost întregită de reprezentația ”Stă în puterea ta să schimbi ceva!”, susținută de  echipa de voluntari a Centrului ED Vâlcea.

Cea de-a doua zi a stat sub semnul discuțiilor privind “informare versus dezinformare” – sesiune susținută de Adriana Mihai – trainer în cadrul Mediawise Society București sau “comunicarea în social media și rolul ei persuasiv” – sesiune susținută de Ionela Panait și Georgiana Nicolescu Ștefan  de la Centrul ED Argeș.

Finalul seminarului a aparținut colegelor Marinela Csolti și Diana Lăcătușu de la Centrul ED Gorj, care au împărtășit din activitățile pe care le-au desfășurat pe parcursul anului 2018, concluzia fiind că între Centrele de Informare ED și comunitate există “o relație pur și simplu minunată”.

Seminarul de la Râmnicu Vâlcea a fost un bun prilej a afla de existența unor noi oportunități pentru biblioteci și de a împărtăși din experiența colegilor din alte județe, cu atât mai mult cu cât sesiunile au fost completate cu întrebări și răspunsuri pe marginea temelor prezentate, dar și cu metode nonformale de comunicare, ceea ce a avut ca rezultat o permanentă relaționare între vorbitori și auditoriu.

Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, a fost reprezentată la eveniment de Nicoleta Alexe și Valentina Pașa – bibliotecare.

Imagini de la eveniment: