Citim, ştim, înţelegem!

Publicat: 23 noiembrie 2018

Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman a organizat, în data de 21 noiembrie 2018, de la ora 1200, una din activitățile cuprinse în calendarul proiectului educațional județean “Despre prietenie, cu educație”.

Derulat în baza parteneriatului încheiat între Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Teleorman, Şcoala gimnazială “Ştefan cel Mare” Alexandria, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alexandria, Palatul Copiilor Alexandria şi, bineînţeles, Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman, “Despre prietenie, cu educaţie” este un proiect prin intermediul căruia se urmăreşte legarea unor relaţii de prietenie între elevii cuprinşi în învăţământul de masă şi cei din învăţământul special.

Astfel, la activitatea desfășurată în Centrul de Formare al Bibliotecii Județene au participat elevi ai claselor a II-a A, a II-a C și a III-a A coordonați de doamnele profesoare pentru învățământ primar Florentina Cismaru, Monica Mihai și Florinela Matei, de la Școala gimnazială “Ștefan cel Mare” din Alexandria, dar și elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Alexandria, însoțiți de doamnele profesoare pentru învățământ special Mariana Popescu, Aurelia Drăgan și Cristina Lăpădat.

Pentru că locul de desfășurare a fost biblioteca, iar tema principală a activității a fost prietenia, discuțiile au pornit de la prezentarea cărții “Minunea” de Raquel Jaramillo Palacio, dar și a trailerului filmului realizat după acest roman pentru copii, care s-au bucurat de un mare succes în întreaga lume.

Povestea lui August Pullman, un băiat de 10 ani care a avut ghinionul de a se naște cu o teribilă diformitate facială, dar care a reușit să se integreze și să-și facă prieteni printre copiii de vârsta lui, i-a impresionat și pe elevii alexăndreni. Pornind de la exemplul lui, aceștia au fost antrenați în discuții despre prietenie, bunătate, nediscriminare, înțelegere, acceptare, toleranță și, ceea ce a fost cel mai mult pe placul lor, o vânătoare de comori.

“Comorile” au fost părți ale câtorva proverbe despre prietenie și bunătate, ascunse în diverse locuri din bibliotecă și pe care elevii au fost nevoiți să le găsească și să le pună cap la cap pentru a forma proverbele respective.

Având în vedere faptul că au lucrat în echipe mixte, formate atât din elevi de la școala gimnazială cât și de la școala specială, se poate spune că scopul activității a fost atins, iar copiii nu au avut nici o reținere în a colabora unii cu alții, s-au ajutat și au fost atenți unii cu ceilalți, exprimându-și, la final, dorința de a repeta această experiență.

Imagini de la eveniment