E carte, e film la bibliotecă

Publicat: 13 februarie 2018

Sub acest generic, Biblioteca Judeţeană Marin Preda Teleorman a organizat în data de 13 februarie a.c., începând cu ora 10.00, prima proiecție de film din 2018, aducând în fața publicului ecranizarea romanului “Mara” de Ioan Slavici.

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 170 de ani de la nașterea scriitorului, jurnalistului și pedagogului român, ce face parte din galeria marilor clasici ai literaturii române, în deschidere fiind prezentate momentele importante din viața și opera lui Ioan Slavici.

A urmat filmul “Dincolo de pod”, o producție a Casei de Filme 1, realizat de Mircea Veroiu în anul 1976 și din a cărui distribuție au făcut parte actori ca: Leopoldina Bălănuță, Maria Ploae, Mircea Albulescu, Andrei Finți, Irina Petrescu, Ion Caramitru, Florina Cercel, Florin Zamfirescu, Ovidiu Iuliu Moldovan și mulți alții.

Astfel, scopul principal al proiectului “E carte, e film la bibliotecă” – acela de promovare a valorilor culturale româneşti – a fost atins cu atât mai mult cu cât au fost aduse în fața publicului nu doar personalitatea celui care a fost Ioan Slavici, ci și valorile cinematografiei românești, având în vedere distribuția de excepție a filmului.

Acest lucru a fost remarcat și de participantele la această manifestare culturală, respectiv membrele Centrului socio-cultural Femina2005 din cadrul Casei de Cultură a municipiului Alexandria, partener fidel al bibliotecii.

Dezbaterea ce a urmat a scos în evidență pertinența alegerii făcute pentru prima proiecție de film din acest an, dar și micile diferențe inerente adaptării cinematografice a unei opere literare.

Imagini Eveniment: