Experiențele frontului în literatura română

Publicat: 15 mai 2017

Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman în parteneriat cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – filiala Teleorman și Colegiul Național  Al. D Ghica Alexandria  a  organizat la Sala de lectură, vineri, 12 mai 2017, ora 10,  Simpozionul  Județean  Experiențele frontului în literatura română.

Având ca scop omagierea eroilor neamului, acest simpozion  deschide Programul manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, planificat să se deruleze în perioada 2017-2018, care cuprinde:

–        Simpozionul  Județean  Experiențele frontului în literatura română (12 mai 2017)

–         Colocviul  Pe aici nu se trece! ( august-septembrie 2017)

–         Simpozionul  Județean  Unirea de la 1 decembrie 1918  (decembrie 2017)

–         Expoziția documentară  Centenarul României (1918-1920) și a Primului Război Mondial   (decembrie 2018)

Bibliotecara  Geanina  Burcea  a menționat faptul că data deschiderii programului omagial a fost stabilită ținând  cont de  împlinirea a  60 de ani de la moartea scriitorului Camil Petrescu (14 mai) în memoria căruia biblioteca a organizat o expoziție de carte.

După vernisarea expoziției, criticul literar Ana Dobre, profesor la Colegiul Național Al. D Ghica Alexandria, a  făcut  o amplă prezentare a literaturii române de război. S-a povestit despre scriitori  români a căror operă face referire la Primul  Război Mondial, printre care au fost amintiți: Liviu Rebreanu (Pădurea Spânzuraților), Cezar Petrescu (Întunecare), George Topârceanu (Memorii), Dumitru Panaitescu Perpessicius, Hortensia Papadat Bengescu, Ion Grămadă, Octavian Goga.

Colonelul  în rezervă  Lucrețiu Șatalan vicepreședinte  al Asociației Naționale a Cadrelor  Militare în Rezervă și Retragere – filiala Teleorman a susținut cu multă dedicație și emoție o comunicare privind implicarea armatei române în Primul Război Mondial.

Simpozionul a continuat  cu lansarea cărții Ultimul cioban,  de Valeriu Ion Găgiulescu și s-a încheiat cu o sesiune de autografe a autorului.

Imagini de la eveniment: