Experiențele frontului în literatura română
Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman în parteneriat cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – filiala Teleorman și Colegiul Național Al. D Ghica Alexandria a organizat la Sala de lectură, vineri, 12 mai 2017, ora 10, Simpozionul Județean Experiențele frontului în literatura română.
Având ca scop omagierea eroilor neamului, acest simpozion deschide Programul manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, planificat să se deruleze în perioada 2017-2018, care cuprinde:
– Simpozionul Județean Experiențele frontului în literatura română (12 mai 2017)
– Colocviul Pe aici nu se trece! ( august-septembrie 2017)
– Simpozionul Județean Unirea de la 1 decembrie 1918 (decembrie 2017)
– Expoziția documentară Centenarul României (1918-1920) și a Primului Război Mondial (decembrie 2018)
Bibliotecara Geanina Burcea a menționat faptul că data deschiderii programului omagial a fost stabilită ținând cont de împlinirea a 60 de ani de la moartea scriitorului Camil Petrescu (14 mai) în memoria căruia biblioteca a organizat o expoziție de carte.
După vernisarea expoziției, criticul literar Ana Dobre, profesor la Colegiul Național Al. D Ghica Alexandria, a făcut o amplă prezentare a literaturii române de război. S-a povestit despre scriitori români a căror operă face referire la Primul Război Mondial, printre care au fost amintiți: Liviu Rebreanu (Pădurea Spânzuraților), Cezar Petrescu (Întunecare), George Topârceanu (Memorii), Dumitru Panaitescu Perpessicius, Hortensia Papadat Bengescu, Ion Grămadă, Octavian Goga.
Colonelul în rezervă Lucrețiu Șatalan vicepreședinte al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – filiala Teleorman a susținut cu multă dedicație și emoție o comunicare privind implicarea armatei române în Primul Război Mondial.
Simpozionul a continuat cu lansarea cărții Ultimul cioban, de Valeriu Ion Găgiulescu și s-a încheiat cu o sesiune de autografe a autorului.
Imagini de la eveniment:
Evenimente Recente:
- Mica Unire sărbătorită la Bibliotecă
- Petre Ispirescu- 195 de ani de la naștere, Ioan Slavici – 177 de ani de la naștere
- 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale, Ziua Eminescu
- Ziua Culturii Naționale: Mihai Eminescu – 175 de ani de la naștere
- Recomandare la lectură
- Colaborare între Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman , Casa Corpului Didactic Teleorman și Școala Gimnazială Mihai Eminescu Alexandria – Crăciunul la români
- Biblioteca Altfel
- Gala voluntarilor, a punctelor de informare europenă și a partenerilor Europe Direct Teleorman
- Colinde teleormănene și internaționale
- Biblioteca altfel – Magia Crăciunului