Ion Minulescu (ianuarie 2025)
Ion Minulescu, născut la 6 ianuarie 1881 în București, este una dintre figurile emblematice ale literaturii române, fiind un reprezentant important al simbolismului. Poet, prozator și dramaturg, Minulescu a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea acestei mișcări literare în România, caracterizată prin lirism, imaginație bogată și o sensibilitate profundă față de emoțiile și trăirile umane.
Ion Minulescu a copilărit la Slatina, de unde este originară mama sa. A urmat școala primară și gimnaziul la Pitești.
În 1897, sub pseudonimul (I. M.) Nirvan apar primele producții poetice în revista ,,Povestea vorbe’’ ale lui Ion Minulescu, pe atunci încă elev la Pitești. În 1898, sub semnătura I. Minulescu-Nirvan, tânărul poet publică în ,,Foaia pentru toți’’. Doi ani mai târziu, poetul pleacă la Paris pentru a studia dreptul. Poeții francezi îi schimbă însă dorințele, și captivat de scrierile acestora uită de studiile sale juridice. După numai 4 ani se întoarce în țară, unde compune poezie și proză. În 1905 va publica poeme dar și fragmente de proză din Jurnalul unui pribeag, în revista ,,Viața nouă’’ a lui Ovid Densusianu, unul din organele cele mai însemnate ale mișcării simboliste. În 1906, Ion Minulescu începe să publice o parte din versurile ce vor compune Romanțele pentru mai târziu în revista ,,Viața literară și artistică’’ a lui Ilarie Chendi. În 1920 apare un nou volum de proză al lui Minulescu, Măști de bronz și lampioane de porțelan, urmând în anul următor să debuteze ca autor dramatic. Pe scena Naționalului se joacă piesa Pleacă berzele și comedia într-un act Lulu Popescu (10 ianuarie). În 1922 Ion Minulescu este numit director general al artelor, iar în 1924 îi apare romanul Roșu, galben și albastru, unul din marile succese literare ale vremii, după ce fusese în prealabil publicat în paginile ,,Vieții românești’’, iar 6 ani mai târziu, în 1930, apare volumul Strofe pentru toată lumea. Publică și culegerea de nuvele fantastice Cetiți-le noaptea.
Ion Minulescu a murit în data de 11 aprilie 1944, la București, în urma unui atac de cord și este înmormântat la Cimitirul Bellu.
Evenimente Recente:
- Atelier Pascal – 2025, Vernisajul expoziției Reinterpretări colorate
- Expoziții Pascale
- Gala Galaction – 146 de ani de la naștere
- Clubul CODE Kids Teleorman – Roboțeii interactivi – a treia întâlnire
- DAI O ȘANSĂ… prin lectură
- Reciclând, salvăm natura! ReciCLARea ne salvează!
- În vizită la bibliotecă
- Ziua Internațională a Cărților pentru Copii! – 2 aprilie
- Ziua Umorului sau a Păcălelii
- Clubul de lectură Cuza Readers