Lansare de carte editura „LIANE BOOKS”

Publicat: 16 decembrie 2021

Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” a  organizat marți,

14 decembrie 2021, ora 14, la Sala de lectură, în parteneriat cu editura teleormăneană LIANE BOOKS, o multiplă lansare de carte.

S-au lansat titlurile ,,Orfan de vise” autor Lia Nenciu și ,,Suflet devreme, bard peste vreme”. Antologie aniversară Vasile Alecsandri, ambele volume apărute la editura menționată.

În cuvântul de deschidere, doamna Valentina Pașa, director al bibliotecii județene, a mulțumit tuturor celor care au ales să de-a curs invitației și să-și hrănească sufletul cu bucuria izvorâtă din poezie.

În continuare a luat cuvântul domnul Nicolae Dina care a prezentat notele de lectură sugestiv intitulate ,,Când inima bate în ritmul poeziei”. După prezentarea  unor poezii din volumul „Orfan de vise” domnia sa a subliniat: Am selectat acele poeme care transmit sensibilitate, sentimente sincere, trăirile afective și mai ales principiile de viață ale unui Om (cu O mare) pentru care respectarea principiilor morale este o profesiune de credință și Lia Nenciu este Omul (de asemenea cu O mare) care pune în vers cu măiestrie artistică, dând glas întrebărilor existențiale și meditațiilor ce-i frământă inima și mintea mărturisindu-și trăirile cu sinceritate.

Scriitoarea Domnița Neaga, în cuvântul său,  a afirmat: constat cu o plăcută surprindere că poeta este dublată de o viguroasă prozatoare. Domnia sa are un roman definitivat, dar nepublicat ,,Portret neterminat” și alte romane în lucru: ,,Revoluțiile mele”; ,,Șah mat cu viața”; ,,Dincolo de praf și pulbere”. Referindu-se în continuare la volumul ,,Orfan de vise” cuvintele sale au elogiat autoarea volumului.

Doamna Emilia Stroe a menționat că a descoperit în volumul de versuri ,,Orfan de vise” câteva teme majore: legătura sufletului poetic cu Isus, legătura sufletului cu băieții săi, legătura cu codrul, cu natura și latura socială a poeziei care este un adevărat pamflet.

          Poeta Elena Bîrchi a mărturisit: citindu-i poezia Liei mi-am dat seama că se aseamănă cu un descântec ancestral. Are o predilecție deosebită spre ceea ce înseamnă credință

Doamna Dana Harabagiu a menționat că : Poezia doamnei Lia Nenciu este în ansamblul ei un imn durut, un manifest de credință și iubire adresat lui Dumnezeu creatorul, mamei, țării și a tot ce cuprinde aceasta.

Partea a doua a evenimentului a vizat antologia dedicată lui Vasile Alecsandri, configurând postura doamnei Lia Nenciu, de editor.

Dintre cei unsprezece scriitori prezenți în antologie, au luat cuvântul:  Elena Armenescu ( prezentă on line); Rodica Udrea; Nicolae Bănicioiu; Emilia Stroe; Dana Harabagiu; Domnița Neaga; Elena Bîrchi; Lia Nenciu.

Cu acest prilej, s-a conectat on line cu cei prezenți la activitate și scriitoarea Elena Buică, ,,Buni” – cum este cunoscută în cercul de prieteni.

În cuvântul său, doamna Lia Nenciu a mărturisit: Desculț printre cuvinte, vin în fața dumneavoastră, astăzi, cumva smerită de atâtea laude (niciun om nu merită atâtea laude câte am primit eu astăzi). Asta îmi dovedește că am prieteni foarte buni și valoarea prieteniei nu se măsoară în numărul prietenilor, ci în calitatea lor. Faptul că sunteți împreună cu mine astăzi, înseamnă mult pentru mine.

Activitatea s-a încheiat cu cuvintele domnului Nicolae Dina:

Vă asigur că  a fost o activitate de înaltă spiritualitate.

Video