OLIMPIADA DE BENZI DESENATE, Ediția a V-a – 2024
OLIMPIADA DE BENZI DESENATE
Ediția a V-a – 2024
Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman participă și anul acesta la cea de-a V-a ediție a concursului național Olimpiada de Benzi Desenate care se adresează elevilor din județ (clasele I – XII-a). Concursul este o oportunitate de lucru în echipă, de stimulare a laturei creative, de comunicare, de noi relații de prietenie provocând copiii și tinerii talentați la desen și literatură prin lucrări de benzi desenate.
Tema ediției din acest an a Olimpiadei de Benzi Desenate – România 100 la Jocurile Olimpice – România marchează 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută la JO (Paris 2024).
Această olimpiadă reprezintă o oportunitate de a da viață poveștilor unice transpuse în benzi desenate, de a experimenta stiluri grafice noi, lucrări care celebrează această conexiune specială dintre România și Franța la Jocurile olimpice din 2024.
Concurs se desfășoară în perioada 1 februarie – 31 martie 2024, iar data limită de primire a lucrărilor la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman este 22 martie.
Concursul se desfășoară sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Academia Olimpică Română și sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Ediția a V-a aduce mai multe noutăți importante în regulamentul de desfășurare: textele din benzile desenate vor fi în limba română, franceză sau engleză (deoarece planșele câștigătoare vor fi expuse la Paris în timpul Jocurilor Olimpice 2024).
REGULAMENTUL DE DESFĂȘURARE:
-
Condiții de participare: concursul este destinat școlarilor și elevilor (clasele I – XII).
-
Specificații tehnice:
-
metoda de lucru trebuie să respecte etapele realizării unei benzi desenate;
-
desen în creion, contur, culoare (creioane colorate, carioci, tempera, acuarelă) sau alb-negru cu nuanțe de gri;
-
se va lucra pe vertical.
-
Dimensiunea lucrării:
-
format A4 pentru clasele I – IV
-
format A3 pentru clasele V – XII
-
OBLIGATORIU:
-
În partea de sus a lucrării trebuie trecut titlul poveștii și numele autorului (elevului).
-
Participanții vor concura în următoarele grupe: clasa I, Clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a IV-a, clasa a V-a, clasa a VI-a, clasa a VII-a, clasa a VIII-a, clasa a IX-a, clasa a X-a, clasa a XI-a, clasa a XII-a.
-
Lucrarea trebuie să fie realizată de un singur elev care-și asumă originalitatea subiectului, a poveștii în benzi desenate. Orice idee copiată va fi eliminată din concurs.
-
Lucrarea de bandă desenată trebuie realizată pe o singură pagină/planșă. Fiecare concurent poate participa cu o singură pagină/planșă
-
Înscrierea paginilor/planșelor de bandă desenată în concurs se face doar prin intermediul Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman, coordonator proiect – Badea Livia, Secția de împrumut pentru copii, informații suplimentare la telefon: 0247 310 706.
-
Prin înscrierea și participarea la concurs fiecare școlar/elev declară că este autorul unic al lucrării și posedă drepturile de autor personale și economice asupra acesteia, iar lucrarea în speță nu va aduce prejudicii asupra drepturilor sau intereselor unor terți.
-
De asemenea, prin înscrierea în concurs, școlarul/elevul își exprimă acordul cu utilizarea lucrării, parțial sau integral de către organizatori, în scopul promovării Olimpiadei de Benzi Desenate, cât și pentru realizarea unor expoziții cu cele mai bune lucrări intrate în concurs.
-
Evaluarea paginii /planșei de bandă desenată:
Un juriu format din specialiști (membrii COSR, autori de benzi desenate, jurnaliști sportivi, scriitori) vor avea în vedere următoarele:
– respectarea specificațiilor tehnice
– originalitatea lucrărilor (text și desen)
– acuratețea stilului
-Se vor acorda premii pentru fiecare grupă de participare: un loc I; un loc II; un loc III.
-Se vor acorda 3 mențiuni pentru fiecare grupă de participare.
-Toți participanții vor primi diplome de participare.
Cele mai bune lucrări vor fi expuse în incinta unor muzee sau alte instituții de cultură din țară, data și locul galei se va anunța la o dată ulterioară.
Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov – Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret, Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociația Bibliotecilor din România (ABR), Ambasada Franțri în România, Institutul Francez din România, Muzeul Sportului, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Municipiului București, Centrul Francofon Buzău, Opera Comică pentru Copii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Zile și Nopți, Mangalia News, Ultima Oră, BD Historia, Comics Didactic, Revista Născut pentru sport, Ziarul „Mara”, Media Sud Alexandria.
Regulamentul concursului ediției a V-a, 2024, se află afișat pe site-ul instituției w.w.w.bjteleorman.ro la rubrica Proiecte naționale/Proiecte culturale, secțiunea Olimpiada de Benzi Desenate.
Succes tuturor participanților!
Evenimente Recente:
- Atelierul lui Moș Crăciun – decorațiuni
- Premierea concursului județean Copiii noștri talentați
- 1 Decembrie – Ziua Națională a României
- Recomandare la lectură
- In Memoriam Cezar Petrescu -132 de ani de la naștere
- Biblioteca Județeană Marin Preda prezentă la Conferința ANBPR
- Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman 5 – 7 noiembrie 2024
- Cei trei “C” – Creator, Carte, Cititor
- Recomandare la lectură
- Eugen Lovinescu – 143 de ani de la naștere