Personalitatea lunii iulie – Adrian Păunescu
În luna iulie, Biblioteca Judeteană Marin Preda aduce în atenția publicului interesat, o expoziție de carte din fondul propriu, dedicată lui Adrian Păunescu – critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și politician român. Expoziția are ca scop promovarea și valorificarea colecțiilor bibliotecii.
Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943, Copăceni, raionul Sîngerei, Republica Moldova – d. 5 noiembrie 2010, București, România).
Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet — debutând ca autor literar în anul 1960 dar și ca organizator al Cenaclului Flacăra. Acesta și-a început activitatea publicistică în anul 1973, an când intră la conducerea revistei Flacăra.
Deși născut în Basarabia (Republica Moldova de astăzi), Păunescu și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în județul Dolj. A absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova, iar în anul 1960, Școala Centrală (la data aceea Zoia Kosmodemianskaia), fiind coleg, printre alții, cu actrița Silvia Năstase.
Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani. Cărțile sale au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare. Un număr apreciabil de poezii ale sale au fost făcute cunoscute prin punerea lor pe muzică de către compozitori din genurile folk și rock; există și situații în care Păunescu a colaborat direct cu muzicienii, îndeosebi în cadrul Cenaclului Flacăra.
Talentul său poetic a fost apreciat de mulți critici literari importanți. Astfel, Șerban Cioculescu a spus că Adrian Păunescu este cel mai mare poet social de după Tudor Arghezi, iar Eugen Simion îl consideră ultimul mare poet social român.
Dintre titlurile publicate și expuse în atenția publicului, amintim:
-
Pământul deocamdată (1976, poezii, două ediții)
-
Rezervația de zimbri (1982, poezii, cu ilustrații de Ioana Păunescu)
-
Totuși iubirea (1983, antologie de poezii)
-
Manifest pentru mileniul trei – volumul 1 (1984, antologie de poezii)
-
Manifest pentru mileniul trei – volumul 2 (1986, antologie de poezii, care conține un capitol de poeme inedite și unul de referințe critice)
-
Locuri comune (1986, poezii)
-
Poezii cenzurate (1990, poezii, cu ilustrații de Andrei Păunescu, două ediții)
-
Infracțiunea de a fi (1996, poezii, cu o prezentare și o bibliografie de Andrei Păunescu)
Evenimente Recente:
- Mica Unire sărbătorită la Bibliotecă
- Petre Ispirescu- 195 de ani de la naștere, Ioan Slavici – 177 de ani de la naștere
- 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale, Ziua Eminescu
- Ziua Culturii Naționale: Mihai Eminescu – 175 de ani de la naștere
- Recomandare la lectură
- Colaborare între Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman , Casa Corpului Didactic Teleorman și Școala Gimnazială Mihai Eminescu Alexandria – Crăciunul la români
- Biblioteca Altfel
- Gala voluntarilor, a punctelor de informare europenă și a partenerilor Europe Direct Teleorman
- Colinde teleormănene și internaționale
- Biblioteca altfel – Magia Crăciunului