Poezia războiului sau războiul în poezie

Publicat: 8 mai 2018

În semn de Omagiu  adus poeților Marii Uniri, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman  a organizat  luni, 7 mai 2018, ora 10, Simpozionul Județean Poezia războiului sau războiul în poezie.

În deschiderea activității, bibliotecara Geanina Burcea  a prezentat  cei mai cunoscuți scriitori români participanți la Primul Război Mondial (Octavian Goga, George Topârceanu, D.P. Perpessicius, Camil Petrescu, Hortensia Papadat- Bengescu) și faptul că în acest an al Centenarului Primului Război Mondial și Centenarului Marii Uniri, pe  data de 7 mai  se cuvine să ne amintim de Octavian Goga – poet al Marii Uniri, deoarece se împlinesc 80 de ani de la trecerea acestuia în neființă, iar pe data de 9 mai, nu putem uita de George Coșbuc.

Doamna profesor Emilia Stroe a susținut comunicarea Lacrimile și sufletul țării: metafore existențiale în poezia de război a teleormăneanului Mihail Rădoi, menționând fiorul de emoție ce o traversează în timp ce vorbește despre Moromeții de altădată, eroi ai neamului pentru înfăptuirea unității naționale.

George Topîrceanu – participant la Primul Război Mondial este titlul  comunicării susținute de domnul profesor  Marian Bibina. Domnia sa a prezentat  însemnări de pe front ale poetului din care rezultă starea soldatului român, condițiile de pe front și nu în ultimul rând speranța de a înfăptui Marea Unire.

           Moartea naște poezie a  precizat  în continuare poeta Daniela Harabagiu, ca introducere la comunicarea intitulată Poezia – armă și scut.

Fiind o zi dedicată poeziei,  a doua parte a activității a omagiat CENTENARUL George Coșbuc.

Bibliotecara Daniela Delcescu a susținut comunicarea George Coșbuc la ceas aniversar, iar doamna profesor Daniela Cismaru a făcut o trecere în revistă a  sentimentului patriotic din opera lui Coșbuc.

Poeziile semnate de Octavian Goga,George Topârceanu, George Coșbuc și Grigore Vieru, recitate cu patos de poeta Daniela Harabagiu, au încheiat activitatea.

      Imagini de la eveniment: