Prezentare Generala

Scurt istoric

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman își are începuturile în perioada interbelică, atunci când biblioteca din orașul Alexandria funcționa în cadrul Căminului cultural Mihăiță Filipescu.

După anul 1945 trece sub îndrumarea Ateneului popular I.C.Frimu.

Biblioteca este orășenească între anii 1949-1952.

Între anii 1952-1968, biblioteca din orașul Alexandria funcționează ca bibliotecă raională, întrucât aici era reședința raionului. Între anii 1968-1974 își desfășoară activitatea ca bibliotecă orășenească.

Din anul 1974 devine bibliotecă județeană, iar din anul 1991, primește actuala denumire. Schimbarea statutului din bibliotecă orășenească în Bibliotecă Județeană a dus la creșterea numărului de bibliotecari și creșterea fondului de carte. În anul 1991, Bibliotecii Județene i se atribuie numele de „Marin Preda”, personalitate culturală teleormăneană simbol, iar în anul 1999, în același an cu sărbătorirea semicentenarului, a avut loc mutarea în sediul actual prin finanțarea Consiliului Județean Teleorman.

Fondul de carte a sporit considerabil, în prezent ajungând la aproximativ 163.000 de unități de bibliotecă, depozitate la sediul instituției și un număr de 18 angajați.

În anul 2022, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman s-a aflat în An Centenar, an în care s-au împlinit nu mai puțin de 100 de ani de la nașterea celui mai important romancier al literaturii române, Marin Preda, prilej de a ne apropia, familiariza și mai mult cu opera sa, operă care se regăsește în colecțiile bibliotecii.

Biblioteca colecționează, organizează, valorifică și conservă colecții reprezentative de cărți, periodice și alte documente grafice și audio-vizuale, constituite prin achiziții, donații sau schimb interbibliotecar.

Dacă în anul 1949 biblioteca deținea 3.000 de volume, iar în anul 1974 avea 44.000 de volume, în anul 2023 fondul numără aproximativ 163.000 de volume.

Biblioteca a beneficiat în ultimii 20 de ani de câteva importante donații de cărți și periodice. Pe lângă cartea curentă, cu caracter enciclopedic, biblioteca mai deține un fond de carte Localya, cuprinzând opere ale scriitorilor și publiciștilor teleormăneni, un fond de periodice teleormănene, un fond de carte în limbă străină și numeroase lucrări de referință pentru diferite domenii ale cunoașterii.

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman este una dintre cele mai frecventate instituții de cultură la nivelul județului Teleorman, fiind situată în cea mai circulată zonă a municipiului reședință de județ, Alexandria.

Prin manifestările culturale propuse, biblioteca răspunde nevoilor culturale ale comunității, prin programe, proiecte, activități specifice, promovând totodată repere culturale într-o societate dinamică. Toate acestea sunt necesare și firești pentru orice societate care dorește să își păstreze, să își cultive și să își afirme identitatea culturală.

Galerie Foto

Compartiment Împrumut la domiciliu pentru tineri și adulți

Compartiment Împrumut la domiciliu pentru tineri și adulți

Compartiment Împrumut la domiciliu pentru copii

Compartiment Împrumut la domiciliu pentru copii

Sala de lectura

Sala de lectura a institutiei