„Școala altfel” la bibliotecă

Publicat: 2 aprilie 2018

În săptămâna 26 – 30 martie 2018 unități de învățământ din Alexandria și din județ au organizat activități extrașcolare pentru preșcolari și elevi, cuprinse în programul ,,Școala altfel”. Unul dintre obiectivele vizitate a fost, ca de fiecare dată, Biblioteca Județeană ,,Marin Preda”.

În cursul acestei săptămâni, cei care au trecut pragul instituției au efectuat vizite în secțiile bibliotecii, sub îndrumarea doamnelor bibliotecare, în timpul cărora au aflat date despre fondul de documente, aranjarea lui, condițiile de întocmire a unei Fișe de împrumut,despre fondul sălilor de lectură și programul  Biblionet,  au fost informați despre proiectele și programele derulate sau pe care urmează să le inițieze biblioteca județeană.

Oaspeți ne-au fost printre alții elevii claselor a VI-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 6 din Alexandria însoțiți de doamnele profesoare Han Adriana și Stroe Mirela, elevi de la Școala gimnazială Mârzănești  îndrumați de doamna Marinescu Iulia, elevii clasei  I A ai Școlii Gimnaziale ,,Mihai Viteazul” din Alexandria, învățător Ilie Eugenia.

Miercuri, 29 martie, elevii clasei a IV-a C, de la Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” Alexandria  însoțiți de P.I.P. Biolaru Luminița au vizionat două filme de scurt metraj în cadrul proiectului de educație cinematografică – CinEd. Activitatea a avut ca scop educarea tinerei generații în a descoperi și aprecia diversitatea cinematografiei europene și, în același timp, dezvoltarea capacității de analiză critică. Înainte de vizionarea propriu-zisă copiilor li s-a prezentat proiectul  CinEd, apoi au participat la un exercițiu de imaginație: au ascultat câte un  fragment din fiecare film ( fără să vadă imaginile) și au fost rugați să spună cum se așteaptă să fie acestea.

Filmele prezentate au fost ”Rentree des classes” (Franța, 1955, regia Jacques Rozier) și ”Petit Lumiere” ( Franța, 2002, regia Alain Gomis). După vizionarea celor două filme au avut loc discuții pe marginea acestora și o serie de activități pedagogice: analizarea anumitor secvențe sau a coloanei sonore, abordarea comparativă a cinematografiei cu celelalte arte ( în cazul de față – pictura).

De asemenea, ne-au vizitat și elevii clasei  I B și clasei a II-a B de la Școala Gimnazială  ,,Mihai Viteazul” din Alexandria  însoțiți de doamnele învățătoare  Ristea Gheorghița și Măldăianu Mirela și de doamna bibliotecar școlar Voinea Anuța.

Joi, 29 martie 2018,  la Secția pentru copii a bibliotecii județene, elevii clasei a II-a C de la Școala gimnazială nr. 5 din Alexandria, însoțiți de  profesor învățământ primar Irianu Laura, au avut o plăcută surpriză primind din partea doamnei învățătoare diplome pentru implicarea activă în activitățile desfășurate în școală, dar și la bibliotecă.

Ne-au vizitat și elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Alexandru Colfescu” din Alexandria împreună cu doamna profesor Banu Daniela.

Pentru cei mai mici cititori care ne-au trecut pragul în această săptămână, preșcolarii de la Grădinița nr. 8 din Alexandria însoțiți de doamnele Mone Mirela, Vîrîci Valentina, Gheorghe Livia, Miloș Ioana, Calotă Mirela, Olteanu Alina, răsfoirea și lecturarea cărților ilustrate de la Secția pentru copii a fost o mare plăcere și bucurie.

Imagini de la eveniment: