Simpozion județean Marin Preda, mereu actual (august)

Publicat: 5 august 2022

Miercuri, 3 august 2022, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, a marcat 100 de ani de la nașterea scriitorului teleormănean Marin Preda printr-un simpozion județean.

În cuvântul de deschidere, Valentina Pașa, managerul instituției, a vorbit despre însemnătatea scriitorului teleormănean în cultura românească și despre activitățile prin care Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman îl celebrează pe durata întregului an centenar.

Prefectul județului Teleorman, domnul Haralambie Epure, a menționat că este onorat să participe la un eveniment dedicat scriitorului Marin Preda care prin operele sale memorabile, avea să surprindă și să reconstituie esența unei lumi speciale, așa cum s-a întâmplat prin publicarea romanului „Moromeții”, sau să realizeze o adevărată frescă a societății din perioada comunistă, cu ororile specifice anilor 1945-1964, ca în „Cel mai iubit dintre pământeni”. De asemenea, i-a încurajat pe tinerii teleormăneni să persevereze în cultivarea talentului lor, de orice natură ar fi, și i-a asigurat de tot sprijinul și de faptul că, în calitate de prefect, le va fi tot timpul alături.

Criticul literar Ana Dobre a vorbit despre scriitorul teleormănean care a scos Teleormanul din anonimat, menționând că în curând va lansa o carte dedicată lui Marin Preda, la care lucrează de mai mulți ani.

Scriitoarea Emilia Stroe a dat răspuns întrebării Ce este o capodoperă?, argumentând că densitatea, substanţa romanului, studiul asupra satului, realizat cu instrumentele unui investigator care stăpâneşte cu autoritate cuvântul, sunt doar câteva dintre argumentele care poziționează romanele lui Marin Preda între valorile de primă mărime ale literaturii române.

Poetul Florea Burtan a vorbit despre Întâlnirea cu Moromeții și a împărtășit cu cei prezenți sentimentele profunde care l-au pătruns la întâlnirea cu directorul editurii Cartea Românească, Marin Preda.

Simpozionul a continuat cu materiale prezentate de bibliotecari: Marinela Rușanu, bibliotecar la Biblioteca Municipală Gala Galaction Roșiorii de Vede a prezentat Satul românesc în opera lui Marin Preda, Literatură și film, Bogdan Ionuț Cotruță, bibliotecar la Biblioteca Orășenească Miron Radu Paraschivescu Zimnicea a povestit despre ecranizările realizate după opera scriitorului teleormănean și Nicoleta Alexe, bibliotecar la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a prezentat Edițiile prime Marin Preda în bibliotecă.

Domnul Iustin Bușe a prezent broșura Centenar Marin Preda și volumul Marin Preda Univers enigmistic, autor Serghei Coloșenco. Domnia sa a specificat că un asemenea reper al culturii române și un asemenea centenar încărcat cu semnificații nu puteau lăsa indiferenți rebusiștii care au ținut să aducă și ei un omagiu lui Marin Preda prin talentul de a încrucișa cuvinte.

Poeta Elena Bîrchi, prezentă la eveniment, a ticluit pe loc o poezie emoționantă căreia i-a dat citire.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital susținut de tânărul interpret al cântecului popular teleormănean Cezar Bîrsănel.