Unirea se face zi de zi și cu fiecare

Publicat: 11 iunie 2018

Sâmbătă, 9 iunie și duminică, 10 iunie 2018, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman a fost prezentă la manifestările organizate cu prilejul Zilelor Comunei Islaz.

Simpozionul  desfășurat sub semnul Centenarului Marii Uniri, respectiv Centenarul Primului Război Mondial, cu ocazia a 170 de ani de la Proclamația de la Islaz,  a demarat cu mesajul primarului comunei, domnul Geară Ion Gheorghe Cătălin. Domnia sa a menționat faptul că amintirea momentului 1848 este pentru islăzeni o datorie transmisă din generaţie în generaţie subliniind totodată  mândria că tocmai la ei în comună muntenii au găsit puterea de a se ridica, de a spune „Ajunge!”.

A urmat cuvântul de salut al domnului prefect Florinel Dumitrescu și apoi o sesiune de comunicări:

”Proclamația de la Islaz, context istoric local” prezentată de Prof. Dima Constantin  din comuna Islaz;

”Județul Teleorman în contextul Revoluției de la 1848” prezentată de Dl. Claudiu Olaru, reprezentantul Muzeului Județean Teleorman;

”Contribuția teleormănenilor la războiul pentru reîntregirea națională” prezentată de Dl.  Marius Neațu, profesor în cadrul Școlii gimnaziale nr. 1 Islaz;

”Unirea se face zi de zi și cu fiecare” prezentată de Dna.  Geanina Burcea, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene ”Marin Preda” Teleorman care a transmis un mesaj izvorât din credința că în acest An Centenar suntem chemați să omagiem eroi dar totodată să reflectăm la modul în care putem acționa pentru a ne ridica prin fapte concrete la nivelul trecutului glorios al înaintașilor noștri.

A doua zi au avut loc mai multe momente, programe și spectacole artistice susținute de Ansamblul de muzică populară ,,Burnasul”, de interpreta de muzică populară, Violeta Constantin și de interpreții Ion Popa și Gabi Mandin.

La sărbătoare au fost prezenți Secretarul de stat Adrian Ionuț Gâdea cât și Ionel Dănuț Cristescu, Președintele Consiliului Județean Teleorman care au susținut alocuțiuni.

Pe parcursul celor două zile Biblioteca Județeană a fost reprezentată de Viorel Fota, managerul instituției și de bibliotecarele: Geanina Burcea, Geanina Băețica, Nicoleta Alexe, Livia Badea, Elena Iconaru, Valentina Pașa.

 

Imagini eveniment: