ZILELE BIBLIOTECII JUDEȚENE “MARIN PREDA” TELEORMAN Ediția a XVIII-a
Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, a organizat miercuri, 16 noiembrie și joi, 17 noiembrie a.c., Proiectul național „Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman.
Parteneri la acest eveniment au fost: Consiliul Județean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș, Biblioteca Județeană ,,Ion Minulescu” Olt, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Direcția pentru Cultură, Educație, Creație și Sport Roșiorii de Vede și Biblioteca Municipală „Virgil Carianopol” Caracal.
Participanții implicați în desfășurarea manifestărilor au fost: reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară și județ, scriitori și publiciști din țară și județ, bibliotecari din bibliotecile publice și școlare din țară și județ, profesori, elevi, precum și utilizatori ai serviciilor de bibliotecă.
Manifestările prilejuite de „Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman au avut loc la Sala de lectură a instituției și au avut rolul de a marca cea de-a XVIII-a ediție a acestui eveniment.
La eveniment, pe parcursul celor două zile, s-au desfășurat nu mai puțin de treizeci de activități cultural-artistice cuprinzând: opt lansări de carte, șase ateliere profesionale, cinci expoziții tematice, cinci momente artistice, lansarea catalogului online, “Lecturi publice” sub egida Uniunii Scriitorilor, concursul național Bătălia cărților – etapa județeană, ”Istoria teatrului de la greci până în prezent” și nu în ultimul rând decernarea diplomelor Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman pe anul 2016. Au fost prezenți aproximativ 1.700 de iubitori de carte, artă și frumos, fiindu-ne alături printre alții: Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Alexandria, reprezentată de Pințur Luminița – director, Cristici Valeria – director adjunct și Biolaru Luminița – profesor învățământ primar, Școala Gimnazială nr. 5 Alexandria, reprezentată prin Hristea Dumitru – director adjunct și Voicu Popescu Corina – profesor învățământ primar, cât și Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Alexandria, reprezentată prin Vasile Anca – director.
Miercuri, 16 noiembrie
Deschiderea evenimentului a fost realizată de managerul Bibliotecii Județene “Marin Preda” Teleorman – Viorel Fota.
Apoi au adresat cuvinte de salut următorii:
- Vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman – Ionel-Dănuț Cristescu
- Viceprimarul municipiului Alexandria – Augustin Ioan
- Managerul Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” Argeș – Mihail Octavian Sachelarie
- Managerul Bibliotecii Județene “Ion Minulescu” Olt – Florian Cârstea
La masa prezidiului s-au aflat, pe lângă cei menționați: Elena Popa -manager al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Pavel Mirea – manager Muzeul Județean Teleorman, Mihai-Cătălin Zarzără – director al Direcției Județene Teleorman a Arhivelor Naționale, Aurelia Bărbuț – directoare a Direcției pentru Cultură, Educație, Creație și Sport Roșiorii de Vede, Vera Grigorescu – directoare a Bibliotecii municipale Caracal, dr. Liviu-Iulian Dediu – director IME România, precum și scriitorii Florea Burtan, Florina Isache, Gheorghe Stroe și Stan V. Cristea.
Programul primei zile a debutat cu lansarea catalogului online al bibliotecii, care a devenit funcțional pentru utilizatori. Despre importanța și beneficiile acestui catalog au vorbit: dr. Liviu-Iulian Dediu – director IME România, Nicoleta Alexe – bibliotecar Biblioteca Județeană Teleorman și primul utilizator al acestuia – domnul Stan V. Cristea, care a mulțumit personalului de specialitate și l-a felicitat pentru această realizare, specificând că este nevoie în continuare de o sustenabilitate pentru dezvoltarea acestui proiect. O remarcă făcută de Mihail Octavian Sachelarie, managerul Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” Argeș a fost aceea că: “Începând din acest moment, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman devine o bibliotecă publică puternică la nivel național”. Totodată a fost susținută și o sesiune demonstrativă de folosire a acestuia.
Evenimentul “Lecturi publice” s-a desfășurat sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Au participat și au luat cuvântul scriitorii: Florea Burtan și Florina Isache (poezie), Gheorghe Stroe (proză) și Stan V. Cristea (critică literară).
A urmat lansarea cărții “Templul viselor” de Octavian Mihail Sachelarie – managerul Bibliotecii Județene ,,Dinicu Golescu” Argeș. Au prezentat: Ileana Baibarac și Adela Dinu, bibliotecare la Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” din Argeș. De asemenea, aprecieri privind cartea mai sus menționată au venit și din partea managerului Bibliotecii Județene ,,Ion Minulescu” Olt, domnul Florian Cârstea.
Manifestările au continuat cu vernisajul expoziției “Incursiune în universul literar” – expoziție foto-documentară realizată de jurnalistul Stan Ștefan.
Înaintea pauzei de prânz a avut loc vernisajul expoziției “Toamnă târzie” a artistului plastic Costel Lupu.
După-amiaza a debutat cu lansarea cărții “Primul Război Mondial sub spectrul moralei” aparținând istoricului Victor-Gabriel Osăceanu, acesta fiindu-ne alături cu sprijinul Direcției pentru Cultură, Educație, Creație și Sport Roșiorii de Vede. Prezentarea cărții a fost urmată de o alocuțiune din partea autorului privind “Șarja de la Prunaru – Centenar”, completată cu câteva detalii semnificative de domnul Colonel (r) Viorel Ciobanu.
Programul a continuat cu un moment muzical susținut de Trupa “Arhaic” aparținând Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman.
Penultimul act din prima zi a manifestărilor l-a constituit lansarea volumului de poezie “Între porți de univers” al autoarei Virginia Vini Popescu. Au vorbit: prof. Nicolae Dina, prof. Gheorghe Olteanu, editorul cărții -Rodica Elena Lupu, director al Editurii Anamarol din București și Dona Tudor – redactor de televiziune.
“Trupa de călușari” din Botoroaga, ce a fost coordonată de bibliotecar Elena Fulgheci, a încheiat programul activităților din această zi.
Joi, 17 noiembrie
Programul zilei a fost deschis cu vernisajul expozițiilor “Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” și “Roadele toamnei”, despre care ne-a spus câteva cuvinte prof. Cristina Purcărea. Persoanelor prezente la manifestări le-au fost distribuite semne de carte realizate de elevii Școlii gimnaziale “Ștefan cel Mare” din Alexandria, coordonați de doamna prof. Cristina Purcărea.
A urmat vernisajul expoziției “Caii – spirit liber” din colecția Teodora Alexandra Săceanu, susținut de tatăl colecționarei, domnul Teodor Săceanu.
Printre cele opt lansări de carte s-au numărat și cele aparținând domnului Colonel (r.) Viorel Ciobanu: “Dimitrie Cantemir – punte a cunoașterii între Orient și Occident”, “Sunt fiu al Teleormanului, alexăndrean”, “Sunt fiu al Alexandriei, teleormănean” care a donat câteva exemplare și unor biblioteci publice din județ. Cărțile au fost prezentate de prof. Nicolae Dina și Ștefan Vida Marinescu.
O altă lansare de carte a fost cea a domnului Ștefan Vida Marinescu – “cumințenia lui Brâncuși”, volum prezentat de prof. Nicolae Dina și jurnalistul Stan Ștefan.
Înainte de o scurtă pauză s-a desfășurat Atelierul profesional al bibliotecarilor, ce a debutat cu expunerea “Pe urmele Moromeților” – material susținut de către Geanina Florența Burcea, bibliotecar al Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman.
Prezentarea “Modalități de promovare a serviciilor de bibliotecă” a fost făcută de Geanina Băețica, bibliotecarul metodist al Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman.
Doamna Vera Grigorescu – director al Bibliotecii municipale “Virgil Carianopol” din Caracal a prezentat materialul “Lectura publică în parc” – un atelier de creație pentru copii, ce le oferă acestora posibilitatea de a se dezvolta și de a se destinde într-un mediu creativ.
În aceeași idee, doamna Luminița Ivănescu, bibliotecar la Biblioteca Județeană “Ion Minulescu” Olt, a susținut materialul “Clubul de vacanță din bibliotecă”.
A urmat prezentarea “Biblioteca este a ta” făcută de Valentina Georgeta Pașa, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman.
Atelierul profesional al bibliotecarilor s-a încheiat cu informarea Marinelei Rușanu, bibliotecar la Biblioteca Municipală “Gala Galaction” din Roșiorii de Vede, privind “Direcțiile de dezvoltare ANBPR 2016-2020” prezentate la Conferința ANBPR de la Iași, a.c., la care aceasta a participat în calitate de vicepreședinte al Filialei ANBPR Teleorman.
A urmat Concursul de lectură “Bătălia cărților”, desfășurându-se finala județeană pentru secțiunea adolescenți. Aceasta a cuprins:
- dezbaterea Convinge-mă să citesc! în cadrul căreia participantele (cinci la număr) au susţinut, așa cum au știut mai bine, cartea preferată;
- întrebări pe marginea cărţilor citite;
- jurizarea şi festivitatea de premiere.
Au făcut parte din juriu: prof. Nicoleta Milea, prof. Anca Vasile și prof. Maria Peșu. Cele cinci participante la finala județeană au fost: Ilicea Andreea-Cristina, Mărășescu Andreea-Alexandra, Medeleanu Cristina-Iuliana, Mîrzac Cezarina și Rădiță Alina-Laura.
Juriul a evaluat și a decis ca participantul care a prezentat cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi a răspuns cel mai bine la întrebări să devină Cititorul anului, respectiv Andreea-Alexandra Mărășescu, iar cartea care a obţinut cel mai mare punctaj din partea cititorilor să fie declarată Cartea anului, respectiv Eu sunt Malala de Malala Yousafzay.
S-a acordat un premiu și pentru cea mai bună Fișă de lectură domnișoarei Andreea-Cristina Ilicea. Celelalte finaliste au primit diplome de participare.
Manifestările au continuat cu “Recital de pian”, moment muzical susținut de Eduard Chircu prin intermediul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman.
Pe aceeași linie a continuat Mircea Domnaru cu momentul poetic “Clasici” români moderni.
În semn de recunoștință pentru implicarea în activitățile cultural-artistice ale instituției au fost decernate diplomele Bibliotecii Județene ,,Marin Preda” Teleorman pe anul 2016 pentru următorii: Stan V. Cristea, Florea Burtan, Stan Ștefan, Anca Vasile, Valentin Stângă, Aurelia Bărbuț și Nicoleta Milea.
A urmat lansarea cărții “Pătrățica abstractă”, carte de debut a autoarei Miriam Tkee (Maria Tache). Au prezentat prof. Maria Peșu, prof. Mari Manafu, Liviu-Sorinel Sandu și Viorel Sandu, prieteni din copilărie ai scriitoarei.
Programul manifestărilor s-a încheiat cu materialul “Istoria teatrului de la greci până în prezent” susținut de domnul dr. Niculae Raduslav.
Evenimente Recente:
- Atelierul lui Moș Crăciun – decorațiuni
- Premierea concursului județean Copiii noștri talentați
- 1 Decembrie – Ziua Națională a României
- Recomandare la lectură
- In Memoriam Cezar Petrescu -132 de ani de la naștere
- Biblioteca Județeană Marin Preda prezentă la Conferința ANBPR
- Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman 5 – 7 noiembrie 2024
- Cei trei “C” – Creator, Carte, Cititor
- Recomandare la lectură
- Eugen Lovinescu – 143 de ani de la naștere