ZILELE BIBLIOTECII JUDEȚENE “MARIN PREDA” TELEORMAN Ediția a XVIII-a

Publicat: 23 noiembrie 2016

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, a organizat miercuri, 16 noiembrie și joi, 17 noiembrie a.c., Proiectul național „Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman.

Parteneri la acest eveniment au fost: Consiliul Județean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș, Biblioteca Județeană ,,Ion  Minulescu” Olt, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Direcția pentru Cultură, Educație, Creație și Sport Roșiorii de Vede și Biblioteca Municipală „Virgil Carianopol” Caracal.

Participanții implicați în desfășurarea manifestărilor au fost: reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară și județ, scriitori și publiciști din țară și județ, bibliotecari din bibliotecile publice și școlare din țară și județ, profesori, elevi, precum și utilizatori ai serviciilor de bibliotecă.

Manifestările prilejuite de „Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman au avut loc la Sala de lectură a instituției și au avut rolul de a marca cea de-a XVIII-a ediție a acestui eveniment.

La eveniment, pe parcursul celor două zile, s-au desfășurat nu mai puțin de treizeci de activități cultural-artistice cuprinzând: opt lansări de carte, șase ateliere profesionale, cinci expoziții tematice, cinci momente artistice, lansarea catalogului online, “Lecturi publice” sub egida Uniunii Scriitorilor, concursul național Bătălia cărților – etapa județeană, ”Istoria teatrului de la greci până în prezent” și nu în ultimul rând decernarea diplomelor Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman pe anul 2016. Au fost prezenți aproximativ 1.700 de iubitori de carte, artă și frumos, fiindu-ne alături printre alții: Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Alexandria, reprezentată de Pințur Luminița – director, Cristici Valeria – director adjunct și Biolaru Luminița – profesor învățământ primar, Școala Gimnazială nr. 5 Alexandria, reprezentată prin Hristea Dumitru – director adjunct și Voicu Popescu Corina – profesor învățământ primar, cât și Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Alexandria, reprezentată prin Vasile Anca – director.

Miercuri, 16 noiembrie

Deschiderea evenimentului a fost realizată de managerul Bibliotecii Județene “Marin Preda” Teleorman – Viorel Fota.

Apoi au adresat cuvinte de salut următorii:

  • Vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman – Ionel-Dănuț Cristescu
  • Viceprimarul municipiului Alexandria – Augustin Ioan
  • Managerul Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” Argeș – Mihail Octavian Sachelarie
  • Managerul Bibliotecii Județene “Ion Minulescu” Olt – Florian Cârstea

La masa prezidiului s-au aflat, pe lângă cei menționați: Elena Popa -manager al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Pavel Mirea – manager Muzeul Județean Teleorman,  Mihai-Cătălin Zarzără – director al Direcției Județene Teleorman a Arhivelor Naționale, Aurelia Bărbuț – directoare a Direcției pentru Cultură, Educație, Creație și Sport Roșiorii de Vede, Vera Grigorescu – directoare a Bibliotecii municipale Caracal, dr. Liviu-Iulian Dediu – director IME România, precum și scriitorii Florea Burtan, Florina Isache, Gheorghe Stroe și Stan V. Cristea.

dsc_0014 dsc_0020 dsc_0031

Programul primei zile a debutat cu lansarea catalogului online al bibliotecii, care a devenit funcțional pentru utilizatori. Despre importanța și beneficiile acestui catalog au vorbit: dr. Liviu-Iulian Dediu – director IME România, Nicoleta Alexe – bibliotecar Biblioteca Județeană Teleorman și primul utilizator al acestuia – domnul Stan V. Cristea, care a mulțumit personalului de specialitate și l-a felicitat pentru această realizare, specificând că este nevoie în continuare de o sustenabilitate pentru dezvoltarea acestui proiect. O remarcă făcută de Mihail Octavian Sachelarie, managerul Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” Argeș a fost aceea că: “Începând din acest moment, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman devine o bibliotecă publică puternică la nivel național”. Totodată a fost susținută și o sesiune demonstrativă de folosire a acestuia.

img_8134 dsc_0041 dsc_0045 dsc_0040

EvenimentulLecturi publice” s-a desfășurat sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Au participat și au luat cuvântul scriitorii: Florea Burtan și Florina Isache (poezie), Gheorghe Stroe (proză) și Stan V. Cristea (critică literară).

img_8157 dsc_0054 dsc_0044

A urmat lansarea cărții Templul viselor” de Octavian Mihail Sachelarie – managerul Bibliotecii Județene ,,Dinicu Golescu” Argeș. Au prezentat: Ileana Baibarac și Adela Dinu, bibliotecare la Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” din Argeș. De asemenea, aprecieri privind cartea mai sus menționată au venit și din partea managerului Bibliotecii Județene ,,Ion Minulescu” Olt, domnul Florian Cârstea.

dsc_0070 img_8159 img_8161

Manifestările au continuat cu vernisajul expoziției Incursiune în universul literar” – expoziție foto-documentară realizată de jurnalistul Stan Ștefan.

dsc_0076 img_8676 dsc_0074

Înaintea pauzei de prânz a avut loc vernisajul expoziției Toamnă târzie” a artistului plastic Costel Lupu.

img_8673 img_8674 img_8675

După-amiaza a debutat cu lansarea cărții Primul Război Mondial sub spectrul moralei” aparținând istoricului Victor-Gabriel Osăceanu, acesta fiindu-ne alături cu sprijinul Direcției pentru Cultură, Educație, Creație și Sport Roșiorii de Vede. Prezentarea cărții a fost urmată de o alocuțiune din partea autorului privind Șarja de la Prunaru – Centenar”, completată cu câteva detalii semnificative de domnul Colonel (r) Viorel Ciobanu.

dsc_0089 dsc_0087 dsc_0101

Programul a continuat cu un moment muzical susținut de Trupa Arhaic”  aparținând Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman.

img_8190 img_8438 dsc_0121

Penultimul act din prima zi a manifestărilor l-a constituit lansarea volumului de poezie Între porți de univers” al autoarei Virginia Vini Popescu. Au vorbit: prof. Nicolae Dina, prof. Gheorghe Olteanu, editorul cărții -Rodica Elena Lupu, director al Editurii Anamarol din București și Dona Tudor – redactor de televiziune.

dsc_0146 img_8275 img_8280 img_8227 img_8243 img_8262

Trupa de călușari din Botoroaga, ce a fost coordonată de bibliotecar Elena Fulgheci, a încheiat programul activităților din această zi.

dsc_0185 img_8330 img_8338

Joi, 17 noiembrie

Programul zilei a fost deschis cu vernisajul expozițiilor Carte frumoasă, cinste cui te-a scris! și Roadele toamnei, despre care ne-a spus câteva cuvinte prof. Cristina Purcărea. Persoanelor prezente la manifestări le-au fost distribuite semne de carte realizate de elevii Școlii gimnaziale “Ștefan cel Mare” din Alexandria, coordonați de doamna prof. Cristina Purcărea.

dsc_0018 dsc_0023 img_8685

A urmat vernisajul expoziției “Caii – spirit liber” din colecția Teodora Alexandra Săceanu, susținut de tatăl colecționarei, domnul Teodor Săceanu.

img_8444 img_8445 dsc_0032

Printre cele opt lansări de carte s-au numărat și cele aparținând domnului Colonel (r.) Viorel Ciobanu: Dimitrie Cantemir – punte a cunoașterii între Orient și Occident, “Sunt fiu al Teleormanului, alexăndrean”, “Sunt fiu al Alexandriei, teleormănean” care a donat câteva exemplare și unor biblioteci publice din județ. Cărțile au fost prezentate de prof. Nicolae Dina și Ștefan Vida Marinescu.

dsc_0033 dsc_0042 dsc_0047

O altă lansare de carte a fost cea a domnului Ștefan Vida Marinescu – “cumințenia lui Brâncuși”, volum prezentat de prof. Nicolae Dina și jurnalistul Stan Ștefan.

img_8463 img_8468 img_8468

Înainte de o scurtă pauză s-a desfășurat Atelierul profesional al bibliotecarilor, ce a debutat cu expunerea Pe urmele Moromeților” – material susținut de către Geanina Florența Burcea, bibliotecar al Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman.

 Prezentarea “Modalități de promovare a serviciilor de bibliotecă” a fost făcută de Geanina Băețica, bibliotecarul metodist al Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman.

Doamna Vera Grigorescu – director al Bibliotecii municipale Virgil Carianopoldin Caracal a prezentat materialul Lectura publică în parc” – un atelier de creație pentru copii, ce le oferă acestora posibilitatea de a se dezvolta și de a se destinde într-un mediu creativ.

În aceeași idee, doamna Luminița Ivănescu, bibliotecar la Biblioteca Județeană “Ion Minulescu” Olt, a susținut materialul Clubul de vacanță din bibliotecă.

A urmat prezentarea “Biblioteca este a ta” făcută de Valentina Georgeta Pașa, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman.

Atelierul profesional al bibliotecarilor s-a încheiat cu informarea Marinelei Rușanu, bibliotecar  la Biblioteca Municipală “Gala Galaction” din Roșiorii de Vede, privind “Direcțiile de dezvoltare ANBPR 2016-2020” prezentate la Conferința ANBPR de la Iași, a.c., la care aceasta a participat în calitate de vicepreședinte al Filialei ANBPR Teleorman.

img_8448 dsc_0064 img_8475 img_8443 dsc_0077 dsc_0085 img_8449 img_8451

A urmat Concursul de lectură “Bătălia cărților, desfășurându-se finala județeană pentru secțiunea adolescenți. Aceasta a cuprins:

  • dezbaterea Convinge-mă să citesc!  în cadrul căreia participantele (cinci la număr) au susţinut, așa cum au știut mai bine, cartea preferată;
  • întrebări pe marginea cărţilor citite;
  • jurizarea şi festivitatea de premiere.

Au făcut parte din juriu: prof. Nicoleta Milea, prof. Anca Vasile și prof.  Maria Peșu. Cele cinci participante la finala județeană au fost: Ilicea Andreea-Cristina, Mărășescu Andreea-Alexandra, Medeleanu Cristina-Iuliana, Mîrzac Cezarina și Rădiță Alina-Laura.

Juriul a evaluat și a decis ca participantul care a prezentat cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi a răspuns cel mai bine la întrebări să devină Cititorul anului, respectiv Andreea-Alexandra Mărășescu, iar cartea care a obţinut cel mai mare punctaj din partea cititorilor să fie declarată Cartea anului, respectiv Eu sunt Malala de Malala Yousafzay.

S-a acordat un premiu și pentru cea mai bună Fișă de lectură domnișoarei Andreea-Cristina Ilicea. Celelalte finaliste au primit diplome de participare.

img_8481 img_8486 img_8493 img_8497 img_8501 img_8519

Manifestările au continuat cuRecital de pian, moment muzical susținut de Eduard Chircu prin intermediul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman.

img_8510 img_8508 img_8508

Pe aceeași linie a continuat Mircea Domnaru cu momentul poetic Clasici români moderni.

dsc_0152 img_8550 img_8547

În semn de recunoștință pentru implicarea în activitățile cultural-artistice ale instituției au fost decernate diplomele Bibliotecii Județene ,,Marin  Preda” Teleorman pe anul 2016 pentru următorii: Stan V. Cristea, Florea Burtan, Stan Ștefan, Anca Vasile, Valentin Stângă, Aurelia Bărbuț și Nicoleta Milea.

img_8531 img_8525 img_8537 img_8540 dsc_0141

A urmat lansarea cărții “Pătrățica abstractă”, carte de debut a autoarei Miriam Tkee (Maria Tache). Au prezentat prof. Maria Peșu, prof. Mari Manafu, Liviu-Sorinel Sandu și Viorel Sandu, prieteni din copilărie ai scriitoarei.

dsc_0164 img_8556 img_8573 dsc_0158

Programul manifestărilor s-a încheiat cu materialul “Istoria teatrului de la greci până în prezent” susținut de domnul dr. Niculae Raduslav.

dsc_0183 img_8585