ZILELE BIBLIOTECII JUDEȚENE “MARIN PREDA” TELEORMAN Ediția a XXI-a

Publicat: 15 noiembrie 2019

Consiliul Județean Teleorman și Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman au organizat în perioada 06-08 noiembrie a.c., Proiectul național cultural de tradiție „Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman, editia a XXI-a

Parteneri la acest eveniment au fost: Instituția Prefectului Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Muzeul Județean Teleorman, Direcția Județenă pentru Cultură Teleorman, Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș,  Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” Brașov,  Biblioteca Județeană ,,Panait Istrati” Brăila, Biblioteca Județeană ,,G.T. Kirileanu” Neamț,  Biblioteca Județeană ,,Panait Cerna” Tulcea.

La manifestările dedicate  „Zilelor Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman au participat oficialitați, reprezentanți ai administrației publice locale, instituțiilor de cultură din țară și județ, scriitori și publiciști locali și naționali, bibliotecari din bibliotecile publice și școlare din țară și județ, profesori, elevi, precum și utilizatori ai serviciilor de bibliotecă.

În acest an, în premieră, Zilelor Bibliotecii Județene s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, timp în care au avut loc peste 50 de activități cultural-artistice cuprinzând: lansări de carte, ateliere profesionale, dezbateri, expoziții tematice, momente artistice, decernare de premii, diplome de onoare, de merit si de participare, concursul național Bătălia cărților – etapa județeană, precum și decernarea diplomelor Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman pe anul 2019.

Miercuri, 06 noiembrie

Cuvântul de deschidere a evenimentului ia aparținut managerului Bibliotecii Județene “Marin Preda” Teleorman – Viorel Fota.

Apoi au adresat cuvinte de salut următorii:

  • Președintele Consiliului Județean Teleorman – Ionel-Dănuț Cristescu
  • Viceprimarul municipiului Alexandria – Augustin Ioan

  • Managerul Bibliotecii Județene ,, Dinicu Golescu” Argeș- Octavian Mihail Sachelarie
  • Managerul Bibliotecii Județene ,,Panait Istrati” Brăila – Dragoș Adrian Neagu
  • Managerul Bibliotecii Județene ,,George Barițiu” Brașov- Daniel Nazare

Manifestarile au debutat cu o inedită comunicare științifică susținută de managerul Bibliotecii Județene ,,George Barițiu” Brașov, Daniel Nazare având ca titlu „Imprimarea 3D – o provocare pentru biblioteci”.

Lansarea volumului de proză scurtă „Răni călătoare”, semnat de  Florin Burtan a fost prima dintr-o serie importantă de acțiuni culturale desfașurate pe parcursul zilei. Cartea a fost prezentată publicului de către Horia Gârbea- membru al Comitetului director al Uniunii Scriitorilor din 2005, președintele filialei de poezie București și de  poeta Nicoleta Milea

Cei prezenți au asistat apoi la lansarea carții „Literatură de ieri, literatură de azi” de Stan V. Cristea.  A vorbit depre volum criticul literar Ana Dobre.

George Băicoianu a venit in fața publicului cu volumul de debut „Maxinne”, volum ce a avut parte de prezentarea poeților  Horia Gârbea și Nicoleta Milea

A urmat decernarea premiilor revistei „Caligraf” pe anul 2019. Juriul, alcătuit din scriitorii: Horia Gârbea (președinte),  Florin Burtan – redactor-sef  și Stan V. Cristea- secretar general de redacție, a stabilit acordarea  următoarelor premii: pentru poezie – Simona Grazia Dima, pentru critică literară – Nicolae Dina, pentru  proză – Dan Miron și debut editorial  George Băicoianu.

Pentru buna colaboare instituțională și pentru  participarea la acțiunile  culturale ale instituției, repezentanții autorităților județene și locale dar și directorii bibliotecilor județene din țară  au primit din partea Bibliotecii Județene diplome de excelenață.

Jurnalistul Stan Ștefan a adunat din colecția personală o serie de materiele documentare pe care le-a reunit într-o expoziție intitulată “Să citim istoria prin ziare” iar artistul plastic  Costel Lupu a prezentat iubitorilor de artă o expozitie de grafică cu titlul “Autumnală”.

Tot in prima zi a manifestorilor culturale,  poeta Elena Armenescu a lansat volumele “Tainele împărătești” și “111 cele mai frumoase poezii”, Victoria Milescu a prezentat cea mai recentă cartea a sa intitulată “Biografie cu Păsări” iar Domnița Neaga a venit în fața cititorilor cu volumul  “Cândva în Arcadia”

 

Programul zilei a fost completat de recitalul muzical a lui Ovidiu Scridon care a electrizat publicul cu piesele sale folk.

 

 

Joi, 07 noiembrie

Cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate „Zilelor Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman a cuprins: lansari de carte, expoziții, momente artistice și ateliere profesionale.

Directorul  Direcției Județenă pentru Cultură Teleorman, Ștefan Nedelcuță Apope, a prezentat lucrarea “Patrimoniul cultural construit și nevoia de intervenție urgentă” în cadrul căreia a vorbit despre cele mai importante cladiri de patrimoniu din județul nostru și stadiul în care acestea se află.

Atelierele pofesionale ale  bibliotecarilor s-au bucurat de  interes deosebit din partea participanților. Au  fost expuse și dezbătute teme legate de activitățiile desfașurate în bibliotecile publice din județ:

  • “Comunicare și informare prin intermediul bibliotecii” –Geanina Băețica, bibliotecar, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman;
  • “Marin Gh. Cazacu – colaborator și donator al Bibliotecii Orașenești Zimnicea” –Bogdan Cotruță, bibliotecar, Biblioteca Orășenească Zimnicea
  • “Biblioteca de vacanță la ceas aniversar” –Marinela Rușanu, bibliotecar, D.C.E.C.S. Roșiorii de Vede
  • “Copiii noștri talentați” –Elena Iconaru, bibliotecar, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman;
  • “Centrul de performanță Niculae Moromete–Geanina Burcea, bibliotecar, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman.

Pentru implicarea și promovarea valorilor culturale în bibliotecile și comunitățile unde își desfăsoară  activitatea, Biblioteca Județeana ,,Marin  Preda” Teleorman a acordat diplome de merit pentru: Marinela Rușanu, bibliotecar la Biblioteca Municipală ,,Gala Galaction” Roșiorii de Vede, Elena Fulgheci, bibliotecar la Biblioteca comunală Botoroaga, Doina Pleșa bibliotecar la Biblioteca comunală Drăganești de Vede, Florica Neguț, bibliotecar la Biblioteca comunală Peretu, Ilie Vasile, bibliotecar la Biblioteca comunală Călinești, Tatiana Gemălescu- bibliotecar la Biblioteca comunală Tătărăștii de Jos.

Programul a fost completat de membrii Asociației Dai o șansa Alexandria care au pregătit un program de muzică, poezie și dans. La final, tinerii au fost rasplătiți de către Biblioteca Județeană cu diplome si cadouri.

Reprezentantul Editurii Niculesu, Mariana Tănasie a prezentat oferta editurii, aducând in atenția celor interezați cele mai noi apariții editoriale scoase pe piața

Și în acesta zi, a  fost inclus în program vernisajul unei expoziții de pictură aparținând artistului plastic Eugenia Dumitriu, intitulată “Simboluri religioase”

Tot la capitolul noi aparații editoriale, au fost incluse și lansarile de carte “Pe dealul lui Baran” de Dorin Radu,   “Insomniile Danei” de Daniela Trandafir,  “Picături de suflet” de Elena Căruntu și “Dimitrie Cantemir și Conștiința Unității Românilor”   de col.(r) Viorel Ciobanu.

 

Ovidiu Scridon a încantat publicul cu un recital de muzică folk și în cea de-a doua zi.

Vineri, 08 noiembrie

Și cea de-a treia zi a manifestarilor organizate de biblioteca județeană a fost una plina în evenimente culturale și artistice.

Atenția publicului a fost reținută de vernisarea expozițiilor 155 de ani de la înființarea CEC” ce cuprinde medalii, afișe și exponate din colecția lui Teodor Săceanu, “Mașini de epoca” aparținând colecționarului col.(r) Liviu Sorinel Sandu. Deasemenea, cei prezenți au putut admira alte doua expoziții: “Carte cu autograf” ce cuprinde carți din patrimoniul bibliotecii județene și “Magia hărtiei” ce lucrări confecționate de copii de la Palatul Copiilor coordonați de prof. Adriana Lale.

La capitolul noi aparații editoriale au  fost incluse și lansările de carte “Industria județului Teleorman la sfărșitul secolului XXI” scrisă de Paul Schiopu,  “Sufletul din cuvânt” de Emilia Stroe și “Câștigat ridendo mores” de Gheorghe Olteanu.

Deasemenea Editura Aius din Craiova a venit Alexandria pentru a se prezenta publicului cititor. Reprezentanții editurii au vorbit despre oferta de carte dar și depre revistele Mozaicul, AntiLethe și Carmina Balcanica pe care le editează. Autorul Cristian  Gabriel Moraru  și-a lansat volumul “Scrisul e o rugăciune” apărut la aceeași editură.

Grupul Fluierașii din Dobrotești, coordonați de instructorul Iancu Grama,  a încins admosfera cu un momemt folcloric.

În utima zi a manifestărilor dedicate „Zilelor Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman  s-a desfășurat și finala județeană a Concursului de lectură “Bătălia cărților” atât pentru secțiunea adolescenți cât și pentru copii. Astfel,  in cadrul dezbaterii  Convinge-mă să citesc!, cei 11 finalisti  de la secțiunea adolescenți au susţinut, așa cum au știut mai bine, cartea preferată și au răspuns intrebărilor pe marginea cărţilor citite. Juriul, format din prof., prof. Anca Vasile, prof. Felicia Dogaru și poetul Florin Burtan, a evaluat și a decis că participantul care a prezentat cel mai frumos, a argumentat cartea preferată şi a răspuns cel mai bine la întrebări să devină Cititorul anului, respectiv Adela Andreea Demir, elevă în clasa a X-a B la Colegiul Național Anastasescu Rosiorii de Vede, iar cartea care a obţinut cel mai mare punctaj din partea cititorilor să fie declarată Cartea anului, respectiv Fata cu palton albastru de Monica Hesse.. S-a acordat un premiu și pentru cea mai bună Fișă de lectură elevei Irina Rușanu de la Colegiul Național Mircea Scarlat Alexandria.

In paralel s-a desfășurat și finala județeană a Concursului de lectură “Bătălia cărților” pentru secțiunea copii. Au intrat in competiție 16 finalisti, elevi de la scoli din Alexandria, Rosiorii de Vede, Zimnicea și Orbeasca. Aceștia au participat la dezbaterea Convinge-mă să citesc! în cadrul căreia  au susţinut, cartea preferată și au răspuns întrebărilor pe marginea cărţilor citite. Juriul a evaluat și a decis că participantul care a prezentat şi argumentat cel mai convingator cartea preferată să devină Cititorul anului. Acest titlu a revenit elevei Bianca Lăcrămuță de la Școala Gimnazială Nr. 2 Zimnicea, iar cartea care a obţinut cel mai mare punctaj din partea cititorilor, declarată Cartea anului, a fost Lămăi, cărți și prieteni de Jo Cotterill.. S-a acordat un premiu și pentru cea mai bună Fișă de lectură domnișoarei Denisa Mihaela Lucan, de la Școala Gimnazială nr.7 Alexandria. Au făcut parte din juriu: prof. Nicoleta Milea, prof. Ioana Topologeanu și prof. Violeta Moț.