Ziua Bibliotecarului din România – Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor

Publicat: 19 aprilie 2024

Ziua Bibliotecarului din România

Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor

Ziua de 23 Aprilie marchează în toată lumea o sărbătoare a cărții și a profesioniștilor aflați în slujba sa, începând din anul 1995, când UNESCO a declarat-o Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor.

Data de 23 aprilie nu a fost aleasă întâmplător, este ziua în care sunt comemorați doi coloși ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cevantes.

În anul 2005, Guvernul României a declarat Ziua Bibliotecarului din România tot în data de 23 aprilie, în semn de recunoaștere publică oficială a prestigiului unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională – cea de bibliotecar.

Cu această ocazie, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman va organiza o serie de activități culturale la sediul instituției, în perioada 22-23 aprilie, astfel:

  • Luni, 22 aprilie, ora 9.00 – atelier de educație media prin film documentar,

organizat în cadrul proiectului Documentare la bibliotecă, desfășurat în parteneriat cu Asociația One World Romania și centrul de resurse și educație media Mediawise Society.

Atelierul organizat la Biblioteca Județeană constituie prima etapă a proiectului. În a doua etapă, bibliotecarii vor aplica cunoștințele dobândite pentru a organiza proiecții de film, dar și dezbateri pentru utilizatorii serviciilor de bibliotecă.

Scopul proiectului este de a îmbogăți activitatea și oferta culturală a bibliotecilor din județ, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

  • Marți, 23 aprilie: ora 9.00 – atelier de educație media prin: vizionare film – Între

revoluții, dezbateri

ora 13.00 – Bătălia cărților – lansarea ediției 2024 a

concursului de lectură pentru copii și

adolescenți

ora 13.30 – Gala Premiilor Bibliotecii – oferirea unor

distincții bibliotecarilor, cititorilor fideli,

precum și colaboratorilor

ora 13.45 – vernisarea expoziției Carte, bibliotecă, bibliotecar

ora 14.00 – atelier de educație media prin: ghid de bune

practici, resurse de educație media la bibliotecă,

concluzii