Ziua Culturii Naționale

Publicat: 17 ianuarie 2018

Cu prilejul acestui eveniment Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman a organizat luni, 15 ianuarie 2018, la Sala de lectură, o serie de activități culturale desfășurate în parteneriat cu Direcția pentru Cultură Teleorman.

Manifestările au fost deschise de managerul bibliotecii, domnul Viorel Fota care a subliniat importanța acestei zile, într-un an dedicat Centenarului Marii Uniri, prezentând totodată și câteva din evenimentele culturale pe care instituția urmează să le desfășoare în anul 2018 în parteneriat cu Direcția pentru Cultură Teleorman (Anul European al Patrimoniului, Anul 1918 în Teleorman, 1 Decembrie – Centenar Marea Unire – Unitate de la 100+100).

În continuare, a luat cuvântul domnul director al Direcției pentru Cultură Teleorman, domnul Ștefan Nedelcuță  Apope care s-a referit la semnificația zilei de 15 ianuarie, o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, a esenței românismului din sufletul oricăruia dintre noi.

Poetul Florea Burtan a trecut în revistă momente importante ale anului 1918, momente ce îndreptățesc să luăm aminte la faptul că Marea Unire a încununat aspirații seculare ale românilor de a conviețui într-un singur stat, fiind  rodul tuturor forțelor și categoriile sociale.

Expoziția de carte organizată de bibliotecă sub genericul “Marea Unire” este propusă pe tot parcursul anului  cu scopul de a oferi informații despre această mare realizare a românilor.

A fost vernisată și expoziția de carte “Luceafărul literaturii române – Mihai Eminescu”,  acordându-se o atenție deosebită titlului “Eminescu și Teleormanul”, autor Stan V. Cristea.

Elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria, îndrumați de doamna profesoară Florina Dumitrașcu, au adus un Omagiu poetului Mihai Eminescu. Programul a cuprins o prezentare de date bibliografice și un recital de poezie, susținut cu emoție și reprezentare scenică de excepție.

În intervenția sa, domnul colonel (r) Viorel Ciobanu a făcut referire la preocupările lui Eminescu în diverse științe, acestea reflectându-se și în opera sa poetică.

Vernisajul expoziției “Eminescu în grafică”, realizată de domnul Mihai Cătrună, a impresionat publicul prin sensibilitatea, tandrețea  și suprarealismul teleormăneanului ce a dovedit că este un artist complet și complex.

Redactorul-șef al Revistei “Teleormanul cultural”, Cristian Gabriel Moraru,  a prezentat colectivul redacțional, revista și a susținut comunicarea  “Retrospectiva literară a anului 2017 la Roșiorii de Vede”.

A urmat apoi lansarea  cărții cu titlul „O istorie a sportului roșiorean”, autor Ion Scarlat.

Expoziția “Biblioteca Teleormanului cultural”, organizată de bibliotecă, a adus în prim plan cărțile ediției 2017, printre care s-au aflat titlurile:  “Marin Preda – repere bibliografice”, autor Stan V. Cristea, „Ambasadorii Alexandriei, autor Gheorghe Olteanu, „Ion Gheorghe Maurer – un intelectual la poarta comunismului”, autor Dan Botez.

Scriitorul  Ioan Romeo Roșiianu a prezentat activitatea editurii eCreator  în 2017 și a susținut comunicarea „Scriitori teleormăneni premiați de eCreator”.

Doamna profesoară Florica Marinescu a vorbit despre percepția poeziei eminesciene în țară și străinătate, adresând îndemnul de a citi către elevii de astăzi, către toți teleormănenii, indiferent de vârstă.

Momentul poetic intitulat “Dor de Eminescu” susținut de Mircea Domnaru și Alexandru Cătrună  a completat programul dedicat lui Eminescu, lăsând în urmă fiorul poeziei eminesciene.

Imagini eveniment: