Ziua Universală a Iei

Publicat: 21 iunie 2024

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman marchează marți, 25 iunie 2024, începând cu ora 13.00, la Sala de lectură, Ziua Universală a Iei.

Sărbătoarea cămăşii cu altiţă, cum mai este denumită ia, a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine, care a dorit ca bluza tradiţională românească, împreună cu tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale, să devină un adevărat brand de ţară, recunoscut în întreaga lume.

Ia este considerată cea mai importantă piesă din costumul popular, deoarece determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care e obligatoriu să se acorde ca epocă, vârstă, ornamente şi cromatică.

Cele mai vechi ii sunt în general de pânză de in sau de cânepă, brodate cu lână sau cu mătase și s-au născut din necesitate şi simţ practic, căpătând o valoare artistică şi sentimentală din clipa în care femeile le-au creat şi înzestrat cu propriile credinţe, simţ estetic şi sentimente.

Cu acest prilej vor fi organizate expozițiile: Ia tradițională românească cuprinzând ii și costume populare românești din colecțiile personale Lidia Vișan, Marinela Popescu și Rareș Vîrcan; Cusături populare din România – cuprinzând cărți din colecțiile bibliotecii.

Expozițiile rămân deschise publicului până la data de 5 iulie 2024.