Anunt Eveniment „Centenarul Primului Război Mondial”

Publicat: 11 mai 2017

Biblioteca Județeană  “Marin Preda” Teleorman, instituție aparținând Consiliului Județean Teleorman,  în parteneriat cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – filiala Teleorman și Colegiul Național  Al. D Ghica Alexandria organizează  activități coordonate și unitare menite să omagieze eroii care și-au pierdut viața luptând pentru libertate, credință și întregirea neamului.

Programul manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, planificat să se deruleze în perioada 2017-2018, cuprinde:

–        Simpozionul  Județean  Experiențele frontului în literatura română (12 mai 2017)

–         Colocviul  Pe aici nu se trece! ( august-septembrie 2017)

–         Simpozionul  Județean  Unirea de la 1 decembrie 1918  (decembrie 2017)

–         Expoziția documentară  Centenarul României (1918-1920) și a Primului Război Mondial   (decembrie 2018)

Vineri, 12 mai 2017, ora 10, la Sala de lectură a bibliotecii are loc deschiderea proiectului menționat.

Simpozionul Județean Experiențele frontului în literatura română  este prilejuit de împlinirea a  60 de ani de la moartea scriitorului Camil Petrescu. Scriitorul participă ca ofițer la Primul Război Mondial, iar experiența trăită se regăsește  în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930). Expoziția de carte organizată  are ca scop prezentarea operei scriitorului dar și aducerea  în prim plan a scriitorilor români a căror operă face referire la Primul  Război Mondial, printre care amintim: Liviu Rebreanu (Pădurea Spânzuraților), Cezar Petrescu (Întunecare), George Topârceanu (Memorii), Dumitru Panaitescu Perpessicius, Hortensia Papadat Bengescu, Ion Grămadă, Octavian Goga.

După vernisarea expoziției amintite, criticul literar Ana Dobre, profesor la Colegiul Național Al. D Ghica Alexandria, va face o amplă prezentare a literaturii române de război.

Colonelul  în rezervă  Lucrețiu Șatalan  reprezentant  al Asociației Naționale a Cadrelor  Militare în Rezervă și Retragere – filiala Teleorman va susține o comunicare având ca subiect Primul Război Mondial.

Simpozionul va continua cu lansarea cărții Ultimul cioban,  autor Valeriu Ion Găgiulescu, despre care critica literară menționează:

« 180 de ani, destinul a cinci generații, în aproape 200 de pagini. Împletirea acestui destin cu descrierea peisajelor transformă scrierea într-o peliculă de film, ce are ca subiect nu o familie, ci parcă neamul românesc. Un neam ce are gena acelui cioban primordial …drept, neîncovoiat,…, înfrățit cu cerul, cu arșița cu setea, cu foamea, cu jocul, cu dorul,cu gândul,…, hotărât și prudent, iute și aspru, tăcut și hâtru… » 

La eveniment participă scriitori, profesori, oameni de cultură din județ, cadre militate în rezervă, elevi.  Moderatorul acțiunii va fi Geanina Burcea, bibliotecar.