Biblioteca Județeană – vizită de îndrumare metodologică la bibliotecile din județ

Publicat: 29 ianuarie 2020

Prin acțiunile sale, Biblioteca Județeană “Marin Preda”, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, contribuie la perfecționarea profesională a personalului de specialitate, în scopul dezvoltării de servicii de calitate pentru membrii comunității.

Astfel, în perioada 17 – 27 ianuarie 2020, au avut loc vizite de coordonare metodologică la mai multe biblioteci publice teleormănene: Biblioteca municipală „Gala Galaction” Roșiorii de Vede,  Biblioteca comunală Dobrotești, Biblioteca comunală „Ion Creangă” Botoroaga.

Echipa Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman, formată din Viorel Fota – manager, Geanina Băețica – bibliotecar metodist și Livia Badea – bibliotecar responsabil Proiecte, Programe, Parteneriate, s-a deplasat la bibliotecile respective pentru acțiuni de îndrumare și consiliere pe diverse probleme profesionale.

Prima vizită a fost făcută la Biblioteca municipală „Gala Galaction” Roșiorii de Vede, bibliotecă ce funcționează în actualul sediu din anul 2005, în cadrul Direcției pentru Cultură, Educație, Creație și Sport Roșiorii de Vede ale cărei servicii sunt asigurate de 3 bibliotecare și 1 mânuitor de carte.

Utilizatorii bibliotecii beneficiază de un fond de carte bogat: aproximativ 60.000 de unități de bibliotecă, fiind dispuse atât în săli cu acces liber la raft, cât și în depozite. Un astfel de depozit adăpostește „Fondul documentar” (500 unități de bibliotecă) ce conține carte tipărită între anii 1900 -1950.

Pe lângă serviciile clasice de bibliotecă, biblioteca roșioreană derulează o serie de programe destinate comunității locale. Alături de programele „Lecturile verii – în vacanță cărțile nu au vacanță” și „Seara când poveștile prind viață”, anul 2019 a fost destinat cunoașterii patrimoniului cultural local (scriitorii roșioreni). Sub denumirea „Aniversări literare – aniversații lunii” la bibliotecă au fost organizate expoziții literare dedicate acestora.

Prin activitățile pe care le desfășoară biblioteca reușește să fie în permanență în mijlocul comunității pe care o deservește.

Biblioteca comunală  Dobrotești (ce deservește com. Dobrotești și sat. Merișani)  – bibliotecar Medeleanu Antoneta, o bibliotecară  dedicată, angajată din 2007 – pune la dispoziția cititorilor săi un fond de carte de 8.900 de unități de bibliotecă. În colecțiile bibliotecii, se regăsesc documente din toate domeniile cunoașterii, bibliotecara preocupându-se în mod permanent de dezvoltarea acestora.

Biblioteca funcționează în cadrul Căminului Cultural, aflat în reabilitare începând cu anul 2019, lucrările urmând a fi finalizate anul acesta, cu sprijinul Consiliului Local. Odată cu finalizarea lucrărilor aceasta se va muta într-un spațiu nou, mai generos.

Cea de-a treia bibliotecă vizitată a fost Biblioteca comunală „Ion Creangă” Botoroaga, unde din anul 1991 activează ca  bibliotecar Fulgheci Elena. Biblioteca dispune de un fond de carte de 11.950 de unități de bibliotecă, din diverse domenii, dar și periodice.

Activitatea la bibliotecă este variată, prin parteneriatele încheiate cu Grădinița și Școala Gimnazială cu cls. I-VIII Botoroaga au loc o serie de activități culturale, organizate cu diverse prilejuri: concursuri de cultură generală, serbări ( de Ziua Culturii, 24 ianuarie, 8 martie etc.), lansări de carte.

Biblioteca comunală „Ion Creangă” Botoroaga a fost una din cele 4 biblioteci publice teleormănene ( Biblioteca comunală Izvoarele, Biblioteca Comunală Troianul și Biblioteca comunală Tătărăștii de Jos) care a derulat în cursul anului 2019  proiectul CARAVANA  NES(U)PUSELOR în parteneriat cu Biblioteca Județeană și „De Basm Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți”.

Implicată în păstrarea tradițiilor, bibliotecara a pus bazele unui grup folcloric – „Călușul botorogean”, alcătuit din 10 membri (elevi de liceu), cu care participă la diferite sărbători ce au loc la nivelul comunei.

Cu ocazia acestor întâlniri a fost făcută și o donație de carte (70 de volume) din partea Bibliotecii Județene.

De altfel, toate bibliotecarele din bibliotecile vizitate  se preocupă  în mod constant de perfecționarea continuă prin participarea la diverse conferințe, ateliere profesionale și întâlniri de profil.