Ziua Națională a României
Biblioteca Județeană “Marin Preda” a sărbătorit miercuri, 29 noiembrie 2017 ora 10, la Sala de lectură, Ziua Națională a României.
În deschiderea manifestării culturale, bibliotecara Geanina Burcea a amintit de cei peste 100.000 de români ce se îndreptau, în urmă cu 99 de ani, spre Alba Iulia. Aceștia cereau unirea sau moartea și intonau Deșteaptă-te române!. În cinstea lor, sărbătoarea zilei naționale a demarat cu intonarea imnului național.
Domnul profesor Florin Ștefan de la Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria a susținut comunicarea 99 de ani de la Marea Unire. Domnia sa a menționat importanța evenimentului de la 1 decembrie 1918, atunci când s-a desăvârșit cel mai puternic act din istoria României, când toate provinciile locuite de români s-au unit. Cei prezenți au avut ocazia să se documenteze și despre Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, despre artizanii unirii, despre delegații oficiali ce s-au adunat într-un cazino militar ce avea să devină Sala Unirii.
În continuare, a fost vernisată expoziția de carte Unirea românilor care a contribuit la îmbogățirea informațiilor despre acest măreț eveniment istoric.
Expoziția de desene cu simboluri realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” Alexandria, profesor coordonator Cristina Mihaela Purcărea, a descoperit frumusețea din sufletul copilului român și a bucurat ochiul celor ce au participat la vernisaj.
Atmosfera de sărbătoare a fost amplificată de originale costume populare prezentate în cadrul expoziției Straie de sărbătoare, coordonată de Ana Maria Grigore – director, Liliana Rece – director adjunct și Aurora Negrilă – bibliotecar (Liceul Tehnologic “Sfântul Haralambie” Turnu Măgurele).
Elevi ai Școlii Gimnaziale Vitănești, sub îndrumarea doamnelor profesoare Florentina Veneticu și Aura Gongone, au reușit să impresioneze auditoriul prin ardoarea cu care au propus Să întindem hora mare!
În pași de dans contemporan, cu gingășie și frumoase flori albe în mâini, elevele Școlii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” Alexandria, coordonate de prof. Luminița Erimia, au susținut un moment de tandrețe, scoțând în evidență frumusețea sufletului românesc.
La sfârșitul activității, cu mic, cu mare, cei prezenți și-au dat mâna și au învârtit hora unirii.