Anunt de eveniment „E carte, e film la bibliotecă”

Publicat: 14 februarie 2020

Biblioteca Judeţeană Marin Preda Teleorman, instituţie aparţinând Consiliului Judeţean Teleorman, organizează în data de 18 februarie a.c., ora 10.00, prima proiecție de film din acest an în cadrul proiectului cultural  “E carte, e film la bibliotecă”.

Devenit tradițional, proiectul continuă să atragă publicul către bibliotecă având în vedere faptul că ecranizările propuse în fiecare an au fost apreciate și există în continuare solicitare pentru această manifestare culturală.

Ediția de anul acesta propune, pentru început, o incursiune în opera lui Thomas Hardy, cunoscutul scriitor britanic de la a cărui naștere se împlinesc 180 de ani, romanul ecranizat ales fiind “Departe de lumea dezlănțuită”.

Filmul este a patra adaptare cinematografică a cărţii scrise de Thomas Hardy, care a fost publicată în anul 1874. Toate cele patru filme au păstrat acelaşi titlu ca şi cartea care le-a inspirat scenariul, prima ecranizare fiind realizată în anul 1915. A doua ecranizare a apărut în anul 1967, iar a treia a fost un film de televiziune britanic, apărut în anul 1998.

Cea de-a patra a apărut pe marile ecrane în urmă cu cinci ani, în 2015, iar rolurile principale sunt interpretate de actorii Carey Mulligan (Bathsheba Everdene), Matthias Schoenaerts (Gabriel Oak), Michael Sheen (William Boldwood) și Tom Sturridge (Sergeant Troy), regia aparținându-i lui Thomas Vinterberg.

Cronicile filmului relatează că există, așa cum se întâmplă în majoritatea ecranizărilor, unele diferențe între roman și scenariu, care afectează mai mult sau mai puțin firul acțiunii. Dacă și în ce măsură există diferențe, care este impactul acestora asupra celor prezenți sunt aspecte ce vor constitui subiectul dezbaterii ce va avea loc după vizionarea filmului.

Manifestarea culturală se va desfăşura în Centrul de Formare al Bibliotecii Judeţene “Marin Preda”, în colaborare cu partenerii noștri tradiționali – Centrul socio-cultural Femina2005 din cadrul Casei de Cultură a municipiului Alexandria, cu mențiunea că este invitat să participe orice iubitor de carte și film.