Ion Luca Caragiale și Teatrul Național

Publicat: 12 februarie 2020

Ion Luca  Caragiale a venit pe lume la 30 ianuarie 1852,  în satul Haimanale, județul Prahova. A fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.  Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.   A fost ales membru post-mortem al Academiei Române. Caragiale s-a bucurat de recunoașterea operei sale pe perioada vieții sale, însă a fost și criticat și desconsiderat. Opera sa cuprinde teatru (opt comedii și o dramă), nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii. Caragiale nu este numai întemeietorul teatrului comic din România, ci și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. Operele sale, în special comediile sunt exemple excelente ale realismului critic românesc. Deși a scris doar nouă piese, el este considerat cel mai bun dramaturg român prin faptul că a reflectat cel mai bine realitățile, limbajul și comportamentul românilor.

Caragiale a fost și director al Teatrului Național din București. Titu Maiorescu, ministrul Instrucțiunii Publice, ocupându-se de problema schimbării conducerii Teatrului Național, după mai multe consultări a hotărât, la 2 iulie 1888: „Director al primului nostru teatru va fi tânărul dramaturg I. L. Caragiale”. În vârstă de numai 36 de ani, a deschis stagiunea, la 1 octombrie 1888, cu comedia Manevrele de toamnă, o localizare făcută de Paul Gusty, în care interpreții au obținut succese remarcabile. Nefiind sprijinit de câțiva mari actori dramatici ai timpului (Aristizza Romanescu, Grigore Manoilescu și Constantin Nottara) și „sabotat” de unele ziare bucureștene, Caragiale s-a văzut nevoit să demisioneze în 1889, înainte de începerea stagiunii următoare, după ce dovedise, totuși, evidente resurse de organizator și o nebănuită energie.

Din anul 1952 Teatrul Naţional  primeşte numele lui Ion Luca Caragiale.

Pentru a evidenția legătura lui Caragiale cu teatrul, Biblioteca Județeana „Marin Preda” Teleorman gazduiește o expozitie intitulata „Ion Luca Caragiale și Teatrul Național”, care cuprinde o serie de documente, afișe, medalii dar și programe ale pieselor de teatru jucate  de-a lungul vremii pe șcena Teatrului Național din București. Exponatele fac parte din colecția   lui Teodor Săceanu iar expoziția va rămâne deschisă, în holul de la etaj al bibliotecii județene, în perioada 13-28 februarie 2020.

Imagini de la eveniment

Statistici Web


14
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics