Radu Tudoran -115 ani de la naștere

Publicat: 7 martie 2025

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman îl omagiază pe scriitorul Radu Tudoran la împlinirea a 115 ani de la naștere printr-o expoziție aniversară de carte ce cuprinde volumele din fondul bibliotecii aparținând scriitorului.

Radu Tudoran (pseudonimul literar a lui Nicolae Bogza) născut în localitatea Blejoi, județul Prahova, la data de 8 martie 1910, a fost lingvist, traducător și prozator român, fratele cel mai mic al muzicianului Alexandru Bogza și al scriitorului Geo Bogza, autorul unor romane de mare succes, printre care se numără și Un port la răsărit (1941, debutul său ca romancier) și celebrul Toate pânzele sus! (1954). Este și autorul ciclului de romane dedicat României secolului al XX-lea, Sfârșit de mileniu, traducător și reporter de presă în publicații interbelice și de după război. În anul 1938 debutează cu un reportaj în revista „Lumea românească”, condusă de Zaharia Stancu. Tot acum, își schimbă numele literar din Nicolae Bogza în Radu Tudoran, pentru a nu sugera nici un fel de legătură directă cu fratele său. În 1940 i-a apărut prima carte, volumul de nuvele Orașul cu fete sărace. În anul următor (1941) îi apare Un port la răsărit, roman care evoca Basarabia și orașul-port Cetatea Albă.
Spre sfârșitul anului 1947, când controlul sovieticilor asupra României deveni total, Radu Tudoran este marginalizat. Aflat în dizgrație editorială, alege traducerile, în special din autori ruși și sovietici, ca mijloc de menținere a contactului cu literatura și ca mijloc de existență.
Revine pe scena literară cu un roman aparent inofensiv pentru tineret, socotit de unii critici literari „roman de consum”, anume
Toate pînzele sus! publicat în anul 1954. Romanul, scris cu mare talent narativ și descriptiv, este puternic influențat de pasiunea pentru aventură a autorului și devine aproape instantaneu un succes răsunător la publicul de toate vârstele, aprinzând imaginația a milioane de tineri români pentru câteva generații. În 1976, romanul a fost ecranizat pentru televiziune.
Radu Tudoran a trăit retras până la sfârșitul vieții sale, dar a publicat numeroase best-seller-uri. În 1977, numărul total al exemplarelor din cărțile sale – aproape fiecare reeditată de mai multe ori – depășea cu mult 1 500 000 de exemplare tipărite. Proiectul său cel mai ambițios din punct de vedere literar rămâne ciclul de șapte romane
Sfârșit de mileniu, o frescă complexă a societății românești a secolului XX, fiind ciclul căruia talentatul prozator i-a închinat toată puterea sa creatoare a ultimilor săi 20 de ani de viață.
A murit în dimineața zilei de 18 noiembrie 1992, la Spitalul Fundeni. Fratele său mai mare, Geo Bogza, a murit un an mai târziu.

Statistici Web


There was an Analytics API service error 400: Error calling GET https://www.googleapis.com/analytics/v3/management/accounts/72579701/webproperties/UA-72579701-1/profiles: (400) Universal Analytics is deprecated. Please migrate to GA4.Error - Account ID is blank
0
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics