Biblioteca județeană participantă la evenimente culturale naționale și europene
În perioada 5 – 6 mai 2016, la Biblioteca Județeană Mureș a avut loc Conferința BiblioPUBLICA a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) ce a avut ca temă Biblioteca publică între adaptare și reinventare.
Tema ediției de primăvară a avut în vedere problemele cu care se confruntă biblioteca publică, în general, din perspectiva adaptării la schimbările legislative, la noutățile din zona managementului și administrației, inclusiv a componentei non-biblioteconomice a activității.
Cuvântul de bun-venit a fost rostit de Președintele Consiliului Județean Mureș – domnul Ciprian Dobre. După deschiderea festivă a Conferinței au început lucrările în plen, unde au fost prezentate mai multe materiale de larg interes pentru participanți. Printre cei care au susținut prezentări s-au numărat:
- Rob Davies – INELI-Balkans, care a vorbit despre bibliotecile publice românești văzute din perspectiva unui străin.
- Diana Ghiorghieș – Cultware SRL Cluj-Napoca, a prezentat un material despre Sistemul regional de biblioteci.
- Dan Matei – Institutul Național al Patrimoniului a vorbit despre viitorul catalog partajat național – Culturalia.ro.
- Mariana Harjevski – Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova care ne-a împărtășit experiențele legate de Consolidarea instituțională a Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova în anul 2015.
- Ioana Crihană – Director Executiv ANBPR, care a vorbit despre Parteneriatele ANBPR și cultura colaborării.
Cea de-a doua parte a întâlnirii s-a desfășurat sub forma unor ateliere de lucru pentru diverse categorii de bibliotecari:
- metodiști (din bibliotecile județene)
- bibliotecari din bibliotecile municipale
- bibliotecari din bibliotecile orășenești
- bibliotecari din bibliotecile comunale
asfel încât fiecare participant a avut posibilitatea de a afla răspuns la diverse întrebări legate de buna desfășurare a activității de bibliotecă.
Temele propuse au fost variate:
- Cum facem față schimbărilor din bibliotecile noastre – Ștefan Viorel Papp, Biblioteca Județeană A.D. Xenopol Arad
- Biblioteca Iubește – manifest de Lectură publică și campanie de promovare a bibliotecilor publice în mentalul colectiv – Anca Vasilescu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu
- Modalități inedite de atragere a tinerilor și adulților spre biblioteci; Strategii de promovare a cărții și a lecturii;Strategii de promovare a serviciilor de bibliotecă – schimb de bune practici
- Identificarea de noi oportunități în vederea diversificării serviciilor de bibliotecă – discuții libere
- Sprijinirea rețelei de biblioteci publice din județ în relația cu autoritatea locală.Cum schimbăm mentalitatea locală?
Bibliotecile publice teleormănene au fost reprezentate de: Geanina Băețica – bibliotecar metodist în cadrul Bibliotecii Județeane Marin Preda Teleorman, președintele filialei Teleorman a ANBPR Marinela Rușanu – bibliotecar, Biblioteca Municipală Gala Galaction Roșiori de Vede, vicepreședintele filialei Teleorman a ANBPR Alina Tatiana Gemălescu – bibliotecar, Biblioteca comunală Tătărăștii de Jos, membru în cadrul filialei Teleorman a ANBPR.
Un alt eveniment la care Biblioteca Județeană a fost prezentă a avut loc în data de 9 mai 2016, cu prilejul omagierii martirilor uciși în Războiul de Independență de la 1877. Împreună cu Biblioteca Județeană Ion Minulescu Olt și cadre militare active și în rezervă a participat la lansarea în limba bulgară a volumului Dragoste pe Vit a domnului Valerian Iliescu în țara vecină, Bulgaria.
Cartea în limba română a fost lansată în luna decembrie 2015 și la sediul bibliotecii noastre.
Evenimentul a început la Monumentul eroilor români de la Grivița unde pe lângă arborarea tricolorului și depunerea de coroane, s-a ținut și o slujbă de comemorare a eroilor martiri căzuți în Războiul de Independență. Ulterior participanții au mers în orașul Plevna la sediul Panorama, unde a avut loc lansarea propriu-zisă.
Printre cei care au susținut alocuțiuni s-au numărat: Milko Asparuhov – Directorul Muzeului de Istorie Militară din Plevna, Ștefan Tulpigov – moderatorul activității, Cecilia Romaniuc – critic literar, profesor inginer Constantin Victor, Ionel Geară – primarul comunei Islaz, Florian Cârstea și Viorel Fota – managerii Bibliotecilor Județene Olt și Teleorman, jurnalistul Romică Preoteasa și nu în ultimul rând autorul – Valerian Iliescu, care a susținut și o sesiune de autografe.
Imagini de la Conferinta ANBPR :
Imagini de la Monumentul Eroilor Romani de la Grivita si Panorama Plevna :
Evenimente Recente:
- Liviu Rebreanu, întemeietorul romanului modern – 80 de ani de la trecerea în neființă
- Sărbători, obiceiuri și tradiții din județul Teleorman
- Joc și joacă… în limba franceză
- English Club
- Biblioteca de vară – Demonstrații de prim ajutor
- Lansare de carte „Marin Preda – scriitorul și timpul nerăbdător” – Autor Ana Dobre
- Dai o șansă prin lectură
- Biblioteca de vară – Poezii de vacanță
- Ziua Mondială a Șahului
- Constantin Noica 115 ani de la naștere (1909-2024)