Simpozion județean Marin Preda, mereu actual (septembrie)

Publicat: 22 septembrie 2022

Miercuri, 21 septembrie 2022, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, a marcat 100 de ani de la nașterea scriitorului teleormănean Marin Preda prin simpozionul județean Marin Preda, mereu actual.

În cuvântul de deschidere, Valentina Pașa, managerul instituției, a vorbit despre activitățile prin care Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman îl celebrează pe durata întregului an centenar și a mulțumit tuturor colaboratorilor și utilizatorilor serviciilor de bibliotecă pentru implicare, respectiv participare.

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea a menționat că este onorat să participe la un eveniment dedicat scriitorului Marin Preda, un fenomen de excepție în literatura română, o valoare a Teleormanului care merită aprecierea moromeților de astăzi. Alături de felicitări adresate bibliotecarilor pentru evenimentul organizat, domnia sa a specificat și sprijinul pentru astfel de manifestări culturale.

Viceprimarul Municipiului Alexandria, domnul Augustin Ioan, a mulțumit pentru ocazia de a participa la un eveniment dedicat unuia dintre cei mai mari prozatori români și a urat bibliotecarilor un călduros La mulți ani, cu ocazia împlinirii a 31 de ani de când biblioteca are ca patron spiritual pe Marin Preda.

Alexandru Preda, fiul lui Marin Preda, a mărturisit că este impresionat de modul cum tatăl său este sărbătorit la Biblioteca Județeană Teleorman, unde a găsit o atmosferă pe care nu a mai întâlnit-o nicăieri: portrete, roll-up-uri, bannere reprezentându-l pe Marin Preda, expoziții de materiale documentare, de carte, de grafică, portrete cu Marin Preda, numeroase și interesante activități culturale dedicate Centenarului pe tot parcursul anului și nu în ultimul rând, public numeros și deosebit de interesat.

Cu emoție, Alexandru Preda a împărtășit amintiri despre tatăl său, a vorbit despre opera acestuia și despre critica literară. A menționat că lucrează la un site Marin Preda oficial, care va fi în curând accesibil, pentru că dorește să lămurească publicul privind unele aspecte despre casa memorială de la Siliștea Gumești, despre viața și opera lui Marin Preda, precum și despre familie.

Marius Badea, copilul care a jucat rolul lui Niculae Moromete în filmul Moromeții, regia Stere Gulea, și-a exprimat recunoștința că deși experienţa de actor s-a rezumat doar la acest film, este încă apreciat. Domnia sa a povestit celor prezenți despre cum a fost selectat pentru acest rol, despre experiența de a juca alături de actori renumiţi, precum Victor Rebengiuc, Mitică Popescu, Luminiţa Ghiorghiu sau Dorel Vişan, despre platorurile de filmare și despre premiera filmului Moromeţii, de la Scala.

În cadrul simpozionului au susținut comunicări:

Ana Dobre, critic literar: Marin Preda – imposibila întoarcere și posibilele reveniri necesare;

Nicoleta Milea, poet și eseist: Funcția estetică a elementelor etnografice și folclorice în opera lui Marin Preda;

Stan V. Cristea, istoric literar: Centenarul Marin Preda în revistele literare;

Raluca Grosu, bibliotecar la Biblioteca Județeană Olt Ion Minulescu: Activități dedicate lui Marin Preda. 2022;

Bogdan Ionuț Cotruță, bibliotecar, Biblioteca Orășenească Miron Radu Paraschivescu Zimnicea: Marin Preda și teatrul;

Nicoleta Alexe, bibliotecar, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman: Marin Preda – opere jubiliare;

Geanina Burcea, bibliotecar, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman: Ce înseamnă să fii un om? – concluzii Marin Preda.

Activitatea a continuat cu un moment omagial: Dor de Preda… prezentat de elevi de la Școala Gimnazială Siliștea Gumești, profesor coordonator Florina Tudosie. Colaborator: director Petrișor Săndel.

Cu acest prilej au fost vernisate și expozițiile: Moromețiana – colecția Costel Lupu și Priviri în Universul Preda – colecția Mihai Cătrună.

La eveniment au participat scriitori și publiciști, bibliotecari din bibliotecile publice din județ și din țară, elevi de la liceele din Alexandria, reprezentanți mass-media și iubitori de carte.