Anunt Eveniment „Străinul din oglindă”

Publicat: 7 iunie 2018

Biblioteca Județeana ,,Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman,  organizează luni, 11 iunie 2018, începând cu ora 15, la sala de lectură, lansarea cărții ,,Străinul din oglindă” de Doina Cherecheș.

Autoarea este absolventă a Facultății de Medicină din București și a debutat publicistic în anul 1997 în cotidianul  ,,Teleormanul liber”, iar editorial în anul 2000, cu placheta de versuri ,,Zborul uitării de sine”(Editura Euro Vida M). Scriitorul Stefan Vida Marinescu observa că  ,,Oferta sa poetică este una a transparenței  totale, ingenuu -tandră, ca un remember romanțios dominată de melancolii și de tentația jocului subtil”  

Doina Cherecheș publică primele poezii în săptămânalul ,,Drum”, iar prima lucrarea de proză în revista „Sud”, lucrare care ulterior a fost înregistrată  în fonoteca Radio-difuziunii Române și transmisă în cadrul emisiunii ,,Lecturi în premieră”. Din anul 2014 este membră a Societății Medicilor Publiciști și Scriitori din România.

Romanul ,,Întoarcerea” (Editura Nico) cunoaște lumina tiparului în anul 2007, iar cititorul face cunoștință cu personaje complexe: ,,În schimb ceea ce realiză brusc, aproape cu fulgurația unei relevații, era faptul că, totuși, doar din acele rânduri, imperfecte și chinuite până la urmă, putea să răzbată stropul de adevăr pe care îl merita memoria lui Ginel”(nota autoarei).

,,Premiată la Concursul de proză al Saloanelor ,,Liviu Rebreanu” 2007,  cartea Doinei Cherecheș ,,Întoarcerea” se înscrie în epica analitică de tip dostoievskian, pe alocuri chiar cu tente psihanalitice.”  –  scrie domnul Ion Moise în critica sa literară.

Romanul ,,Iedera” (Editura Nico)  semnat Doina Cherecheș apare în anul 2013 și este caracterizat de scriitoarea Ileana Vulpescu, după cum urmează: ,,În ciuda a ceea ce cuprinde romanul este scris fără patetism: o frază curgătoare, fără fandoseli într-o elegantă limbă română, într-o frază echilibrată, care are un mare merit: te înfrățești cu personajele și te închipui că trăiești alături de ele, adoptându-le sau respingându-le”

Un an mai târziu, autoarea publică volumul de poeme – ,,Sfârșit de vară,, (Editura Nico) despre care domnul A. I. Brumaru nota: ,,Ca la toți intimiștii, întâlnim și în poemele Doinei Cherecheș delicatețea, suavitatea verbală; o prospețime senzorială ne întâmpină de peste tot, materia cuvântului are aici musturi, seve verzi (…)”.

,,Străinul în oglindă” –  noul roman semnat Doina Cherecheș face parte din oferta editurii RAO care  va fi detaliată de reprezentantul editurii – doamna Marilena Ion. Totodată, dânsa  va face referiri și la volumul lansat.

Jurnalista Corina Hurduc Iordan va face o prezentare a cărții despre care Ileana Vulpescu notează: ,,Trăim în acest roman viața la xerox  a unui medic. Îi aflăm nu doar ceea ce este la vedere într-o viață: conștiință profesională, milă față de omul bolnav, plictiselile administrative, îi aflăm gândurile, preocuparea de a-și nota expresiile populare șugubețe, pronunțiile greșite ale pacienților. Simțim alături de el golul vieții  de dincolo de profesie. Participăm în asemenea măsură la viața acestui personaj, încât acest gol ne doare. Ne rămâne speranța că, destul de târziu, totuși, el va fi cotropit de un suflet, de o alinare.

Altminteri, seara de Crăciun a medicului Dinu Simionescu ne-ar rămâne ca o durere fără leac. Morala: Trăiește-ți viața și dincolo de profesie.”

Referitor la îmbinarea profesiei autoarei cu arta cuvântului, scriitorul Ștefan Mitroi observă următoarele: ,,Nu știu dacă doctorița Doina Cherecheș și-a propus vreodată să fie chirurg. Uite însă că i-a ieșit, dar nu în medicină, ci în scris”