Bătălia cărţilor – ediția 2021

Publicat: 13 decembrie 2021

Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman a organizat, în data de 10 decembrie a.c., începând cu ora 10.00, finala județeană a concursului de lectură “Bătălia cărților” pentru categoria “Adolescenți”.

Cele nouă finaliste au fost: Brătan Simona Maia (Școala gimnazială “Mihai Eminescu” Roșiorii de Vede), Bria Irina Georgiana (Colegiul Național “Anastasescu” Roșiorii de Vede), Cărbunaru Maria Alexia Daria (Colegiul Național “Anastasescu” Roșiorii de Vede), Dîrvă Andreea (Colegiul Național “Anastasescu” Roșiorii de Vede), Demir Andreea Adela (Colegiul Național “Anastasescu” Roșiorii de Vede), Iancu Ioana (Liceul tehnologic “Virgil Madgearu” Roșiorii de Vede), Micu Nicoleta Andreea (Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” Alexandria), Petrescu Maria Luminița (Colegiul Național Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria) și Stoica Maria Alessia (Școala gimnazială “Mihai Eminescu” Roșiorii de Vede).

Conectate pe platforma Google Meet, finalistele și-au prezentat fiecare cartea preferată și au răspuns la întrebările pe marginea acestora în cadrul dezbaterii “Convinge-mă să citesc!”, juriul, format din poetul Florin Burtan (membru al Uniunii Scriitorilor din România), prof. Felicia Dogaru și prof. Ligia Mitrea-Gheorghe, având o misiune extrem de dificilă în stabilirea “Cititorului anului”.

Așa cum a remarcat domnul Florin Burtan, toate cele nouă finaliste au dat dovada faptului că au făcut “o lectură aplicată, cu creionul în mână cum se spune”, cu atât mai mult cu cât au completat pentru fiecare carte în parte o fișă de lectură și au dat puncte tuturor cărților citite.

Dacă în urma dezbaterii online a fost stabilit Cititorul anului, respectiv Brătan Simona Maia, ca urmare a fișelor de lectură întocmite a fost aleasă și “Cea mai bună fișă de lectură”, aceasta aparținând elevei Petrescu Maria Lumința.

Cartea care s-a bucurat de cele mai multe aprecieri și a primit cel mai mare punctaj din partea finalistelor a fost “Un an fără tine” de Nina de Pass, devenind, astfel, “Cartea anului”.

Felicitări tuturor finalistelor!

A fost o dezbatere antrenantă, care, în ciuda faptului că a fost online, a adus împreună “tineri care citesc, sunt pasionați de lectură” și care au “dărâmat un mit, conform căruia tinerii nu mai citesc”, așa cum remarca doamna profesor Felicia Dogaru.

În plus, au dat dovadă de “capacitate de analiză” și “lejeritate în exprimare”, după cum a subliniat doamna profesor Ligia Mitrea-Gheorghe.

Cea de-a șaptea ediție pentru “Adolescenți” s-a încheiat așadar, iar finalistele sunt așteptate, în perioada imediat următoare, să-și ridice premiile (“Cititorul anului”, “Cea mai bună fișă de lectură” sau de participare) de la Biblioteca Județeană “Marin Preda”.

Imagini de la eveniment