Biblioteca județeană – vizită de îndrumare metodologică la bibliotecile din județ

Publicat: 11 decembrie 2019

Prin acțiunile sale, Biblioteca Județeană „Marin Preda”, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, contribuie la perfecționarea profesională a personalului de specialitate, în scopul dezvoltării de servicii de calitate pentru membrii comunității.

Astfel, marți 10 decembrie 2019, a avut loc o nouă vizită de coordonare metodologică, la două dintre bibliotecile publice teleormănene: Biblioteca orășenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea și Biblioteca comunală Pietroșani.

Echipa Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman, formată din Viorel Fota – manager, Geanina Băețica – bibliotecar metodist și Livia Badea – bibliotecar responsabil Proiecte, Programe, Parteneriate, s-a deplasat la bibliotecile respective pentru acțiuni de îndrumare și consiliere pe diverse probleme profesionale.

Prima vizită a fost făcută la Biblioteca orășenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea, bibliotecă ce funcționează în actualul sediu (o veche casă boierească) încă din anul 1977.

Utilizatorii bibliotecii beneficiază de un fond de carte bogat: 80.000 de unități de bibliotecă, având 3 secții (Sala de împrumut documente pentru adulți, Sala de împrumut documente pentru copii și Sala de lectură).

Deși biblioteca, la momentul actual, are doar un singur bibliotecar – Bogdan Cotruță (angajat din martie 2017), aceasta reușește să fie permanent în mijlocul comunității prin acțiunile pe care le desfășoară zi de zi. Biblioteca are încheiate parteneriate cu școlile și liceul din localitate, reușind în acest fel să atragă un număr din ce în ce mai mare de cititori.

Pe parcursul anului școlar 2018 – 2019 la bibliotecă a funcționat și un grup de voluntari (în număr de 13) care au participat în mod activ la organizarea și desfășurarea mai multor activități, cum ar fi: „Clubul de lectură”, ce are loc în fiecare vineri sau „Atelierul de recondiționare a cărților”.

Începând de anul acesta Biblioteca orășenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea s-a implicat și în concursul național de lectură „Bătălia cărților” reușind să câștige etapa județeană la „Secțiunea copii” prin eleva Lăcrămuță Bianca (clasa a VII-a de la Școala Gimnazială nr.2 Zimnicea, coordonată de profesor de limba și literatura română – Dorobăț Loredana).

Biblioteca comunală  Pietroșani – bibliotecar Lițu Angelica, o bibliotecară  dedicată, angajată din 2010 – pune la dispoziția cititorilor săi un fond de carte de 9.500 de unități de bibliotecă. În colecțiile bibliotecii, se regăsesc documente din toate domeniile cunoașterii, bibliotecara preocupându-se în mod permanent de dezvoltarea acestora.

Prin parteneriatele încheiate cu grădinița și școala din localitate, la bibliotecă se desfășoară o serie de activități culturale prilejuite de diverse aniversări („Mărțișor la bibliotecă”, „Eminescu și Creangă – doi prieteni”, „Să învățăm despre Marea Unire”, „Tradiții și obiceiuri de Crăciun” etc.)

De altfel, ambii bibliotecari din bibliotecile vizitate se preocupă constant de perfecționarea continuă prin participarea la diverse conferințe, ateliere profesionale și întâlniri de profil.

Cu ocazia acestei întâlniri a fost făcută și o donație de carte (80 de volume) din partea Bibliotecii Județene.

Imagini de la eveniment: